Objavljeno

Girls – manija (serija) i Tiny Furniture Lene Dunham

Unatoč višestrukim nominacijama za ovogodišnju nagradu Emmy te oduševljenjem i publike i kritike, o novoj se HBO-ovoj seriji Girls u našim medijima iz nekog razloga iznimno malo govorilo. Upravo zato, predstavljamo vam Lenu Dunham, autoricu, redateljicu, scenaristicu i glavnu glumicu serije.

Ova dvadesetšestogodišnja Njujorčanka iza sebe ima niz uspješnih kratkih filmova i video uradaka, međutim, upravo je njezin debitantski dugometražni film Tiny Furniture, zaslužio kultni status unutar novog američkog nezavisnog filma te lansirao Lenu Dunham uz bok već afirmiranim redateljima i redateljicama, poput Mirande July ili Kelly Reichardt.

Dunham u filmu tumači lik Aure koja se nakon završenog fakulteta vraća kući i dok pokušava nastaviti sa životom upada u svojevrsnu poststudijsku rutinu, dani joj prolaze u dokolici, cjelodnevnom izležavanju i izlascima s nekolicinom starih prijatelja. Pokušaj da ostvari ikakav, ako već ne dublji, onda barem prisniji odnos s majkom ili jednim od dvojice muškaraca koje po povratku upoznaje, osuđen je na propast. Aura je na trenutke djevojčica željna prije svega majčine pažnje, a na trenutke odrasla žena u potpunosti sposobna donositi racionalne odluke. Ipak, ono što je u njezinu liku najzanimljivije jest činjenica da je on izrazito dopadljiv,a istovremeno i blago antipatičan; čak i dok pobuđuje simpatije, Aura kao da iskušava strpljenje gledatelja. Tiny Furniture je sve samo ne uzbudljiva priča, on funkcionira prvenstveno kao izolirani isječak života, dokumentirana stvarnost sa svim svojim banalnostima, usponima i neuspjesima, provalama, ljubavima i samoćama. Inspiriran autoričin stvarnim životom te glumačkim angažmanom njezine vlastite majke i sestre, film briše granicu umjetnosti i stvarnosti te dovodi u pitanje odnos između originala i kopije.

 

Unatoč znatno komercijalnijem kontekstu unutar kojeg nastaje serija Girls, Lena Dunham nastavlja ono započeto u Tiny Furnitureu, obrađuje u principu istu tematiku, ali proširuje broj likova.

Aura sada postaje Hannah Horvath, dvadesetčetverogodišna spisateljica u usponu koja je, nakon što joj roditelji uskrate financijsku potporu, primorana definirati se na poslovnom i privatnom planu, a to joj poprilično teško polazi za rukom.

Serija je proglašena Seksom i gradom nove generacije, a zahvaljujući istančanom smislu za humor, samu autoricu često su nazivali ženskim Woody Allenom. Ipak, pozicija iz koje progovaraju junakinje Girls-a znatno se razlikuje od one iz Seksa i grada. Kako je izjavila Dunham, cilj je bio prikazati živote i probleme običnih djevojaka, koji su sve samo ne glamurozni. Ipak, kako bi se dao svojevrstan hommage radikalnim promjenama koje je Seks i grad izazvao u komercijalnoj televizijskoj produkciji, a koje se tiču prvenstveno proširenja karakterizacije ženskih likova unutar dotada postojećih ženskih narativa te ukidanja opozicije između karijere i obitelji kao jedinih opcija za koje se žena može odlučiti, serija Girls se reklamirala pod sloganom: ” Isti grad, druge djevojke.”

Također, nastavljajući se na liberalan kontekst kabelske televizije unutar kojeg je Seks i Grad stavio naglasak na žensku seksualnost te seksualni užitak prikazao kao neizostavni dio suvremnog konzumeritičkog društva, Lena Dunham i u Tiny Furnitureu i u seriji Girls ističe seksualnost junakinja, ali ju promatra sasvim drugačijim očima.

Filmska teoričarka i feministkinja Laura Mulvey istaknula je kako je jedan od temeljnih oblika uživanja u nekom filmskom ili televizijskom programu tzv. skopofilija, odnosno užitak koji nastaje kao posljedica gledanja nekog erotiziranog objekta, a u ovom je slučaju to žensko tijelo. Lena Dunham u duhu mainstream produkcije uistinu stavlja svoje tijelo u centar narativa, ona poziva na ”gledanje”, ali isto problematizira i to ne samo prikazujući ga sa svim njegovim nepravilnostima i manama već i ironizirajući na metatekstualnoj razini umjetničku praksu tog tipa. Tako junakinja Tiny Furniturea, Aura, pokazuje prijateljici svoj umjetnički video u kojem u kupaćem kostimu pere zube u fontani te ističe kako se unatoč popriličnoj popularnosti videa, većina komentara odnosi upravo na njezin fizički izgled. Zadržavši dakle voajerističku formu i izmjenivši sadržaj, Dunham je uspjela prikazati žensko tijelo kao lijepo, a ne kao fetišizirano.

Lena Dunham kreirala je mali ženski svijet koji idejno iznimno bogat,a opet intiman i svima tako dobro poznat. U svakom slučaju, ona je autorica od koje se još mnogo toga može očekivati, a svi vi kojima je promaknula, požurite jer nova sezona stiže već u siječnju!


Povezano