Objavljeno

Feminističko i queer štivo za kraj ljeta

Ljeto je savršeno doba za opuštanje uz dobru knjigu, a portal Autostraddle donosi listu novih uzbudljivih naslova zbog kojih će vaš popis za čitanje postati još duži.

Bad feminist Roxane Gay

U svojoj prvoj zbirci eseja književnica i akademkinja Roxane Gay se bavi pop-kulturom, politikom, rasom, klasom, spolom i još mnogim drugim stvarima.

U Los Angeles Review of Books, Erika Schickel piše: “Gayin podtekst je da biti žena u ovom vremenu, a ne biti feministkinja znači biti žrtva internalizirane mizoginije. Ovo je način na koji su nas dobili: uvjeravaju nas da osnaživanje jednostavno nije seksi. Ako smo u mizoginoj kulturi postale nedopadljive, a time i nejebive, nismo uspjele u našoj osnovnoj namjeni kao žene. U eseju za esejem, Gay pametno bira sve moralne ustupke koje moramo napraviti ako želimo sudjelovati u navedenoj kulturi.“

The Paying Guests Sarah Waters

Najnoviji roman autorice klasične lezbijske fikcije poput Tipping Velvet i Fingersmith, smješten je u Londonu 1922. godine i bavi se različitim problemima, od zaljubljivanja u stanarku koja je udana do slučajno počinjenog ubojstva sa spomenutom stanarkom.

Prema recenziji u Publishers Weekly: “Čitatelji Watersinih prethodnih romana znaju da ona oživljava povijesna razdoblja besprijekornom vještinom, pruža autentične podatke u slojevitim portretima pojedinih vremena i mjesta. Watersin suzdržan i lijep prikaz lezbijske ljubavi opskrbljuje priču s emocionalnom dubinom, kao i neizvjesnost koja se razvija tijekom istrage ubojstva i suđenja. Kad se Frances i Lily suoče sa svojim radikalno promijenjenim postojanjem, narativ kulminira napetim raspletom.”

Smoke Gets In Your Eyes Caitlin Doughty

Smoke Gets In Your Eyes: And Other Lessons From The Crematory je dijelom priča o odrastanju, dijelom povijest i dijelom memento mori. U intervjuu u kojem opisuje svoju ciljanu publiku kao “ljude koji će umrijeti”, Doughty, kaže: “Kada sam imala 23 godine, pomislila sam ‘Hajde, ti voliš smrt; samo naprijed curo’, ali stvarnost krematorija i funkcioniranje industrije smrti u Americi bila mi je prilično surov poziv za buđenje. Ideja je da povedem čitatelja sa sobom, kroz promjenu moje percepcije smrti, što će, nadam se, promijeniti i njihov pogled na vlastitu smrt.”

Women In Clothes – Sheila Heti, Heidi Julavits i Leanne Shapton (ur.)

Ova zbirka radova ispituje žensku odnos s odjećom kroz osobne pripovijesti, pjesme, ankete i intervjue od strane suradnica poput Molly Ringwald, Roxane Gay, Eileen Myles, Mirande July, Zadie Smith, Tavi Gevinson, Kalpone Akter, Ruth Riechl i mnoštvo drugih.

Recenzija u magazinu Kirkus kaže: “Neki se razmeću modnim izborima koji plijene pozornost: nose srebrne Doc Martens; boje kosu svijetlo plavo; kupuju fluorescentne i ‘kurvinske’ haljine; mijenjaju zimski kaput obrubivši ga čipkom. Jedna žena uklanja sve oznake i naljepnice. … Pjesme, intervjui, dijelovi koji se čitaju kao zapis iz dnevnika – svi ovi odgovori pomogli su urednicama ispuniti njihove ciljeve: osloboditi čitatelje/ice ideje da žene moraju biti u skladu s određenom slikom ili idealom, pokazati vezu između odjeće i ‘navike uma’ i ponuditi čitateljima/cama ‘novi način tumačenja njihove vanjštine.’”

Sexual Futures, Queer Gestures, And Other Latina Longings – Juana María Rodríguez

Juana María Rodriguez koristi radikalizirane queer latina subjekte kako bi progovorila o gestama i seksualnim užitcima i praksama u društvenoj areni. Prema nakladniku: “Pozicionirajući seksualnu subjektivnosti između interpretativnih polova zakona i performansa, Rodriguez tvrdi da oblici djelovanja neprestano balansiraju među različitim strukturama čitljivosti – krutih granica zakona i maštovite mogućnosti izvedbe. “

There Goes The Gayborhood? Amina Ghaziani

Ghaziani razmatra budućnost gay sela u američkom društvu koje sve više postaju queer friendly, te koristi podatke iz popisa stanovništva, ankete, intervjue i vijesti koje tvrde da dolazi post-gay era. Prema recenziji Publishers Weeklyja, koji knjigu naziva “strastvenom i osvježavajućom”: “Ghazianini odgovori odbijaju žrtvenu janjad i površne zaključke, a upućuju na to da kulturna evolucija gay naselja ne mora značiti njihovu propast. Ona donosi toliko potrebne nijanse u debate o ulozi gay kvartova u širim obrascima gentrifikacije i pokazuje kako rast tolerancije nije ravnomjerno raspoređena.”

Adult Onset – Ann-Marie MacDonald

Prvi roman istaknute Kanadske autorice Ann-Marie MacDonald nakon The Way the Crow Fliesizdanog 2003. godine, priča je o ljubavi, obiteljskoj tami i majčinstvu. Prema nakladniku: “Kao dijete, Mary-Rose bila je bolesna, odavno ozdravila … No, kako joj frustracije rastu, ona doživljava rasplamsavanje zaboravljenih simptoma koji ju prisiljavaju da ponovno razmotri svoje uspomene na vlastito djetinjstvo i njezin odnos s roditeljima. Njezinom svijetu prijeti raspad, a utvara obiteljskog nasilja podiže glavu s opasnim posljedicama za njezin život i život njezine vlastite djece.”

Susan Sontag: Biografija – Daniel Schreiber

Biografija istaknute intelektualke Susan Sontag oslanja se na fotografije, intervjue i prepiske kojima je cilj ispitati njen život i kulturni utjecaj. Schreiber, između ostalog piše: “1964. je bila godina u kojoj je Martin Luther King Jr. dobio Nobelovu nagradu, a Kongres je donio Zakon o građanskim pravima. Bila je to godina mirovnog pokreta i počelo je formiranje nove ljevice; godina kada je pop skupina iz Liverpoola prešla Atlantik i kada je Beatle histerija dosegla Sjedinjene Američke Države; i godina kada su pobuna, droge, istočnjačke religije i seksualno oslobođenje izašli iz boemskih geta. Čak su i djeca iz srednje klase iznenada počela čitati Allena Ginsberga, proučavati zen budizam i pušiti marihuanu. Bila je to godina kada se muza Andyja Warhola, Edie Sedgwick, preselila u New York, a sam Warhol se preselio u novi studio na 47. ulici u središtu Manhattana, potpuno ga prekrio aluminijskom folijom, i tako pokrenuo legendu o Silver Factory. To je i godina kada je Susan Sontag postala poznata.”


Povezano