Objavljeno

Nedovršeni četvrti svezak “Povijesti seksualnosti” Michela Foucaulta objavljen u Francuskoj

Dosad neobjavljena studija Michela Foucaulta, u kojoj slavni francuski filozof analizira seksualnost u ranom kršćanstvu, objavljena je u Francuskoj 34 godine nakon autorove smrti, unatoč tome što je u svojoj oporuci naveo da ne želi da njegov rad bude posthumno objavljivan.

Foucault je objavio tri sveska u sklopu serije Povijest seksualnosti koja istražuje doživljaj seksualnosti u zapadnim društvima od antičke Grčke do suvremenog doba: Volja za znanjem (1976.), Upotreba užitka i Briga za sebe (1984.). Četvrti svezak ostao je nedovršen.

Iz izdavačke kuće Gallimard koja je objavila Ispovijesti tijela, kazali su da se ovaj svezak bavi kršćanskim doktrinama između 11. i 14. stoljeća, nadovezujući se na Foucaultovo uvjerenje da se većina pravila i doktrina temeljila na samodisciplini koji su prakticirali antički filozofi.

“Vlasnici autorskih prava smatraju da je došlo pravo vrijeme za objavu ovog važnog djela,” piše u uvodu filozof Frédéric Gros. “To je sada učinjeno.”

Knjiga je podijeljena u tri dijela. U prvom se govori o tome kako je drevni pojam afrodisia – kojeg danas shvaćamo kao užitak – zamijenjen kršćanskim pojmom tijela. U drugom i trećem dijelu govori se o djevičanstvu i braku, dvjema ključnim temama za crkvene oce.

“Knjiga je pisana strogim stilom tekstualne analize, bez uobičajenih Foucaultovih retoričkih ukrasa,” rekao je Gros. The Guardian…


Povezano