Objavljeno

Njujorški čitateljski klub ustao za rodnu ravnopravnost

Čitateljski klubovi se uglavnom ne razlikuju mnogo jedni od drugih.  Članice uživaju u grickalicama i pijuckaju svoja pića dok opušteno razgovaraju o knjigama koje čitaju te pritom usput spomenu koji detalj iz osobnog života.

No, jedan njujorški čitateljski klub od drugih se razlikuje na zanimljiv način, većina članica na sastanke dolazi ogoljenih grudi.

Outdoor Co-ed Topless Pulp Fiction Appreciation Society  osnovan je prije pet godina s namjerom omogućavanja  ženama korištenja prava kretanja u javnim prostorima  s otkrivenim grudima kako je u New Yorku zakonski i regulirano.

Članice ističu kako to nije nužno politički potez, već način uklanjanja predrasuda o ogoljenom ženskom torzu i općenito, deseksualizacija ogoljenih prsa.  

Nedavno je održan sastanak kluba u vošintonskom Square Parku gdje se čitalo i diskutiralo o romanu Lawrenca Blocka O djevojci s dubokim plavim očima. Znatiželjnike naravno nije privukla tema njihovog sastanka već činjenica da su bile toples. Neki su ih fotografirali, neki potiho komentirali, a neki su jednostavno zapanjeno promatrali, no članice kluba na to se nisu previše osvrtale. Nastavile su svoje druženje čitanjem i komentiranjem.

Od osnutka kluba je zabilježeno tek nekoliko neugodnih situacija bez većih posljedica, a članice navode da se osjećaju sigurno. [A.P.] Salon


Povezano