Objavljeno

Ekskluzivan pristup danske redateljice klubu muškaraca

Dokumentarac About Men prvi je dugometražni film danske redateljice Maje Bugge koji iz ženske perspektive propituje koncept muškosti i prati osobne priče nekoliko članova grupe za potporu muškarcima u američkoj državi Idaho.

Grupu vodi Owen Marcus, autor nadolazeće knjige Grow Up Men: 9 steps to being a man, a članovi se sastaju jednom tjedno kako bi u sigurnom prostoru raspravljali o vlastitim emocijama te o svakodnevnim izazovima s kojima se suočavaju.

Bugge je svojim filmom željela istražiti što danas znači biti muškarac te razbiti ustaljene predodžbe da muškarci nerado izražavaju svoje osjećaje. Smatra da u suvremenom svijetu žene nisu jedine žrtve rodnih stereotipa i da su muškarci također prisiljeni propitivati vlastiti identitet.

Inspiraciju da istraži tu temu dobila je nakon što je vidjela kako joj otac prolazi kroz krizu srednjih godina. No Bugge je i prije bila zainteresirana za rodna pitanja. Tijekom studija analizirala je pojam maskuliniteta u kontekstu rodne teorije i došla do zaključka kako je teoriju teško povezati s praksom i primijeniti na svakodnevni život. Za vrijeme svog odrastanja u Skandinaviji, primijetila je kako ne samo njezin otac, nego i njezini muški prijatelji imaju problema s razumijevanjem i izražavanjem vlastitih emocija.

Za postojanje grupa za potporu muškarcima saznala je prije dvije godine, te odlučila istražiti što točno podrazumijevaju, na koji način pomažu muškarcima i kakvi se sve tipovi muškaraca u njih učlanjuju.

“Saznala sam da muškarci sudjeluju u takvim grupama jer smatraju da u svom svakodnevnom okruženju ne mogu pokazati vlastite osjećaje. Priključuju se grupi kako bi pronašli mjesto na kojem te osjećaje mogu slobodno izraziti”, rekla je Bugge. Svjedočila je kako su članovi svoju ranjivost izražavali potpuno otvoreno, te su time pokazali da se i muškarci suočavaju s velikim spektrom emocija, od ljubavi do mržnje. “Sada mi je jasno kako smo svi mi žrtve društveno konstruiranih uvjerenja o tome tko bismo trebali biti i kako bismo se trebali ponašati”, zaključila je.

Film je u završnoj fazi, a dio je redateljičinog diplomskog rada iz Medijskih studija na The New School u New Yorku. TheGoodMenProject


Povezano