Objavljeno

Deset švedskih knjiga koje morate pročitati

Online magazin The Local nedavno je napravio listu klasika švedske književnosti koji su prema njihovom mišljenju obavezna literatura za svakoga tko je zainteresiran za kulturu te skandinavske zemlje.

Od deset izabranih književnih djela, pet ih potpisuju žene. Na popisu se tako nalazi roman Jeruzalem Selme Lagerlöf, prve žene u povijesti koja je dobila Nobelovu nagradu za književnost, zatim Crna voda Kerstin Ekman, zbirka pjesama Edith Södergran, te čak dva romana Bodil Malmsten. U izbor je ušla i zbirka pjesama nobelovca Tomasa Tranströmera.

Nekoliko knjiga sa The Localove liste dostupno je i u hrvatskom prijevodu: Jeruzalem Selme Lagerlöf (Nova knjiga Rast, 2013.), Crna voda Kerstin Ekman (Mozaik knjiga, 1998.), Posjet kraljeva liječnika Per Olova Enquista (Fraktura, 2005), Pop glazba iz Vittule Mikaela Niemia (AGM, 2005.) te Kad su cvjetale koprive Harrya Martinsona (SNL – Zagreb, 1987.).

Cilj sklapanja ovakve liste bilo je pokazati da švedska književnost ima čitateljima/icama za ponuditi mnogo više od krimića, po kojima je trenutno najpoznatija.

Popis u cijelosti možete pročitati ovdje. [V.V.] The Local…


Povezano