Objavljeno

Deset stripova koji donose priče iz ženskog kuta

Kao da je opće prihvaćeno da ženski likovi u stripovima gotovo uvijek imaju manje uloge ili da su uvedeni samo za to da bi ih se ubilo – tema je kojom se bavi i stranica Women in refrigerators.

Nevelik broj žena, kao glavnih junakinja u mainstream stripovima je problematičan, no ipak postoje djela koja na kompleksan i lijep način prikazuju protagonistkinje. Navodimo vam deset takvih primjera stripa:

 

Are You My Mother, Alison Bechdel,

Kao svojevrstan nastavak autoričine prijašnje knjige Fun Home, strip prati problematičan obiteljski odnos glavne junakinje, ovaj put sa svojom majkom. Distancirana, nesretna majka ima negativan stav prema junakinjinoj umjetnosti: “Voljela bih vidjeti tvoje ime na knjizi, ali ne ne knjizi o lezbijskim stripovima”, kaže. S druge pak strane isplivavaju ljubavni problemi i problemi emocionalnog povezivanja.

 

The Property, Rutu Modan

Autobiografska priča mlade Izraelkinje Mice, koja prati svoju baku Reginu na put u Varšavu kako bi povratila obiteljsko nasljeđe izgubljeno u Drugom svjetskom ratu. No, putovanje se pretvara u povratak u prošlost obitelji. Crteži u stripu su fantastično ekspresivni, duhoviti i mudri, a tehnika odiše ubrzanim ritmom i dubokom emocionalnošću.

 

Persepolis, Marjana Satrapi

Autobiografska priča u stripu, smještena u vrijeme Islamske revolucije. Autorica je surađivala sa strip umjetnikom Vincentom Paronnaudom za adaptaciju knjige u animirani film, koji je bio nominiran za Oscara za najbolji animirani film, 2007. godine.

Strip Persepolis je zapravo sarkastično ljubavno pismo mlade djevojke svojoj obitelji. Marjane je mlada marksistica, anarhistica koja nosi veo te je u sukobu sama sa sobom: kada ne predaje o komunizmu, svoju budućnost vidi kao religiozna svećenica, kada ne lutara po ulici kao mlada pankerica, sluša progresivni rock ili pop Kim Wilde.

Stumptown, Greg Rucka

Priča smještena u Portland govori o detektivki čija se istraživanja prepleću s njezinom ovisnošću o kocki. Strip je nacrtan u plavim i žutim bojama, s realističnim figurama. Ruckin rad općenito je poznat po istovremeno snažnim i poročnim protagonistkinjama.

Not Love But Delicious Foods Make Me So Happy, Fumi Yoshinaga

Manga umjetnica Fumi Yoshinaga, vodi čitatelje na putovanja kroz restorane u Tokiju, scene iz ljubavnih veza i života (gastronomskog) jedne mlade žene. Strip čini serija od 15 slika, koje se dešavaju u 15 postojećih restorana u Tokyu. Scene su ponekad teške i mučne, no uglavnom prevladavaju opisi s elegantnim nijansiranjima.

 

The Tale of One Bad Rat, Bryan Talbot

Strip u kojem glavni protagonist nosi ime prema engleskoj autorici Beatrix Potter, a sam naziv je preuzet iz njezinog izgubljenog romana The Tale of One Bad Rat i govori o odbjegloj tinejdžerici Hellen Potter i njezinom putovanju kroz oporavak od zlostavljanja. 

 

Lumberjanes, Noelle Stevenson, Grace Ellis, Shannon Watters, Faith Erin Hicks 

Strip, čiji tim se sastoji samo od ženskih članova, prati grupu tinejdžerica u ljetnom kampu u kojem one rješavaju jezive misterije. Strip je pun avantura, svojevrstan Indiana Jones!

 

Love and Rockets, Gilbert Hernandez, Jaime Hernandez, Mario Hernandez

Braća Hernandez prepoznatljivi su po svojoj unikatnoj, majstorskoj vizualnoj i pripovjednoj tehnici. Njihovi likovi stare sa svojom publikom, napuštajući ili gubeći ljubavnike, obitelj i prijatelje ili stvarajući nove ljubavnike, prijatelje, djecu, frizuru, kuće, stanove ili gradove. Ovaj put s najkonkretnijim i punokrvnijim ženskim likovima.

 

The Nao of Brown, Glyn Dillon

Strip o  anglo-japanki, dizajnerici dječjih igračaka u suvremenom Londonu. Nao je zaglavljena u biracionalnoj i bikulturalnoj zoni, pokušajima normalnih veza i pogrešnih interpretacija o njezinoj azijskoj strani. Autorica nas vodi kroz njezine borbe u glavi, dvostruke demone, koji je povlače na suprotne strane.

Naughty Bits, Roberta Gregory

Bitchy Bitch humoristična je protagonistkinja serija stripova Naughty Bits, poznate i pod prijašnjim nazivom A Bitch is Born. Bitchy Bitch ima težak i temperamentan karakter, uključujući ekscetrično ponašanje (bacanje čaše u muškarca), odnosno upravo s onakvim reakcijama o kakvim svi mi sanjamo. 

Prevela i prilagodila: Mateja Pavlic; Izvor: Flavorwire


Povezano