Objavljeno

Indijska superheroina Priya uz pomoć božice Parvati protiv seksualnog nasilja

Grupno silovanje 23-godišnje studentice medicine u autobusu javnog gradskog prijevoza u indijskom New Delhiju, i njezina smrt od posljedica napada, šokiralo je svijet. Ta tragedija pokrenula je prosvjede diljem Indije koji su urodili i promjenama zakona koji se tiču silovanja.

Indija je sada dobila i superheroinu koja se bori protiv seksualnog nasilja. Filmaš i osnivač izdavačke i producentske kuće Rattapallax, Ram Devineni, pokrenuo je novi strip pod nazivom  Priya’s Shakti. Taj strip, kojeg crta Dan Goldman, priča je o mladoj djevojci Priyi, duboko predanoj hinduskoj božici Parvati i koja sanja o tome da postane učiteljica. No, otac joj zabranjuje da odlazi u školu jer se mora brinuti za kuću. Eskalirajuće seksualno nasilje kulminira Priyinim silovanjem i izbacivanjem iz obiteljskog doma i zajednice.

Božica Parvati užasnuta je načinom na koji su zemaljske žene tretirane, pa ohrabruje Priyu da progovori i proširi njezinu poruku po cijelom svijetu. Poruku da se prema ženama treba odnositi s poštovanjem, da svako dijete treba imati mogućnost obrazovanja i da se na zlostavljanje žena treba reagirati. Priya se nakon toga vraća u svoje selo jašući na tigru. Kako kaže Devineni: „ona je nova heroina za modernu Indiju“.

Proširena verzija priče, dostupna putem aplikacije Blippar, donosi i kratke dokumentarce koji pričaju priču stvarnih žena koje su preživjele seksualno nasilje, a njihovi su likovi animirani radi zaštite identiteta.

“Razgovarao sam sa žrtvama grupnih silovanja i one su mi ispričale da ne mogu doći do pravde jer ih njihova obitelji, zajednica, pa čak i policija obeshrabruju. Sramota je stavljena na njih. One su živjele u stalnom strahu da će biti ubijene. To je izazvalo začarani krug, u kojem su neki muškarci mogli počiniti silovanje i proći potpuno nekažnjeno”, priča Devineni.

Devineni je priču razvio dok je putova Indijom nakon incidenta u Delhiju, a kako kaže odrastao je uz popularnu hindu mitologiju kojom se provlači motiv seljana koji u teškim situacijama prizivaju bogove/žice, a što je u Indiji veći problem od seksualnog nasilja. U suradnji s Vikasom Menonom razvio je stoga priču o Priyi, žrtvi silovanja, koja u pomoć zaziva mitološka božanstva, ali na njoj je da motivira i promijeni društvo.

Također, „priču smo kreirali na zabavan način, iako se radi o silovanju i propitivanju patrijarhalnih stajališta. Savršena je za tinejdžere. Može se pročitati u 15 minuta, ali poruka vas tjera na promišljanje i ostaje s vama“, napominje Devineni.

Ovaj strip dostupan je besplatno na internetu, a Rattapallax, je pokrenuo i medijsku kampanju kojoj je cilj navesti čitatelje da se zajedno sa Priyom bore protiv seksualnog nasilja diljem svijeta tako da se fotografiraju s likom i podijele fotografiju na društvenim mrežama s hashtagom #standwithpriya. TheGuardian


Povezano