Objavljeno

Crne pantere na filmu i u stripu

Životna priča legendarne afroameričke aktivistice, kritičarke i autorice Angele Davis uskoro stiže na filmsko platno.

Davis će biti izvršna producentica zasad neimenovanog filma koji će se bazirati na njenoj biografiji, izvještava Variety

Na projektu će također raditi Sidra Smith, producentica dokumentarnog filma Free Angela and all political prisoners te Jeff Clanagan, izvršni direktor nezavisnog filmskog studija Codeblack koji je 2013. godine kupio filmska prava na taj dokumentarac. Uz Davis će u ulozi producentice, ali i scenaristice, raditi i njezina nećakinja, Eisa Davis.

Glumačka postava nije još poznata, kao ni datum izlaska.

Paralelno s tim, serija Marvelovih stripova naslovljena Black Panther, autora Ta – Nehisi Coatesa, dobiva svoje pojačanje iz pera feminističke spisateljice Roxane Gay i pjesnikinje Yone Harvey, piše The New York Times.

Riječ je o seriji stripova čija se radnja odvija u svijetu spomenutog strip junaka, ali ulazi u dublju priču sa ženskim likovima. Roxanina priča prati dvije ljubavnice, Ayu i Aneku, koje su ujedno i bivše članice herojevog sigurnosnog tima, dok se Yonina priča vrti oko Zenzi, revolucionarke koja je izazvala nered još u prvom izdanju stripa.

Strip navodno izlazi u studenom ove godine, a zvat će se World of Wakanda. Glavni cilj autora bio je stvoriti dojam da se radi o stvarnom mjestu s distinktivnom afričkom kulturnom poviješću, te otvoriti vrata raznovrsnosti, kako na papiru, tako i u stvarnom životu.

Tekst je originalno objavljen na poddomeni portala – operiseksizam.voxfeminae.net, internetskoj stranici koju, uz mentorstvo, uređuju volonteri i volonterke uključenie u projekt ‘Aktivni mladi za rodnu ravnopravnost’.


Povezano