Objavljeno

6 činjenica o Wonder Woman koje će Warner Bros. možda ignorirati

Ususret Zack Snyderovoj ekranizaciji Batman vs Superman i scenariju koji je još uvijek misterij, producent Charles Roven otkrio je kako će u filmu biti prikazana obnovljena verzija lika Wonder Woman. Iako će Wonder Woman konačno dobiti svoje mjesto na filmu, koje sigurno neće biti jedino ni posljednje, šteta je što poklonike njena lika DC Comics uskraćuje za njenu prilično feminističku povijest.

 

 

1. Wonder Woman je amazonska ratnica

Wonder Woman rođena je na otoku Paradise (Rajski otok), okružena besmrtnim amazonskim ženama. Njihova je zajednica osnovana 1200 godina pr.n.e. s ciljem okupljanja / osvećivanja duša svih žena ubijenih od strane muškaraca.

2. Rođena je iz gline

Kao prvo dijete rođeno na Rajskom otoku u cijeloj njegovoj 3000 godina dugoj povijesti, dobila je poseban oblik, i to djevojčice. Šest grčkih boginja poklonile su joj elemente koje su dušu vezale uz tijelo, a ti besmrtni darovi božica objašnjavaju njene supermoći.

3. Nova verzija 52

Nova verzija 52 nadimak je za promjene koje je DC Comics uveo pod opravdanjem da bi likove trebalo obnoviti. Uvedenom promjenom, priča o rođenju Wonder Woman postala je manje zanimljiva jer je dobila figuru oca (Zeus), postala je izvanbračna kći božanstva (avantura Zeusa i boginje Hipolite). Iako bismo je trebali doživljavati kao rezultat nepokvarene ženske energije, sada je u cijelu priču uveden i element muške arhetipske energije, što još jednom potvrđuje predrasudu kako se bez muškarca ne može.

4. Autor Wonder woman lika izvorno je psiholog i izumitelj poligrafa

William Moulton Marston bio je poznati psiholog koji je trebao stripu, istovremeno proglašenom nacionalnom sramotom, vratiti kredibilitet. Osim kao doktor psihologije, u povijesti je ostao zapamćen i kao inovator koji je izmislio uređaj za poligrafsko ispitivanje.

5. Marston je bio feminist

Jednom je prilikom izjavio: “Iskreno, Wonder Woman je psihološka propaganda za novi tip žene koja je, vjerujem, trebala vladati svijetom.” Unatoč činjenici da svijet stripa obiluje nasiljem nad ženama, čitatelji ne uživaju u nasilju već u situaciji kada se žene spase, zbog čega je stvorio lik snažne superjunakinje. Još je jedna zanimljivost vezana uz tvorca lika Wonder Woman, a to je da je inspiraciju za njen lik crpio iz veza i kontakata s brojnim ženama, od kojih je jedna njegova nećakinja Margaret Sanger. M. Sanger ostala je upamćena po tome što je otvorila prvu kliniku za kontracepciju u SAD-u i smatra se jednom od najutjecajnijih američkih feministkinja.

6. Wonder Woman i Superman

Prije promjene 52, postojala je ideja kako bi Wonder Woman i Superman trebali postati par, no odlučeno je kako je bolje da ostanu tek prijatelji. Nakon promjene 52, uvodi se romantični element između Wonder Woman i Supermana što potencijalno znači da film ne bi prošao, primjerice, Bechdel test. SheKnows


Povezano