Objavljeno

Code it Like a Girl – nova kampanja za povećanje mladih programerki

Anastasia Siapka i Maria Dermetzi, studentice prava na Solunskom sveučilištu, u kolovozu 2014. godine pokrenule su Code it like a girl, kampanju usmjerenu na premošćivanje rodnih razlika u području informacijske i komunikacijske tehnologije.

Ideju su dobile prilikom otvaranja vlastitog malog poduzeća, kada su shvatile su da im je prijeko potrebno znanje o programiranju, s jedne strane da bi izradile vlastitu web stranicu, ali i da bi se upustile u različite projekte u budućnosti.

  „Željele smo ženama približiti i upoznati ih s osnovnim načinima kodiranja te im omogućiti da steknu potrebno znanje i vještine. Danas, ako želiš nešto naučiti, lako je pronaći različite materijale na Internetu.

Ipak, većina ih je dostupna samo na engleskom jeziku. Smatramo važnim da takve materijale učinimo dostupnim i ženama u Grčkoj koje ne znaju ili se slabo koriste engleskim jezikom,“ naglašava Dermetzi.

U samo 3 mjeseca djevojke su napravile vlastitu web stranicu i odmah krenule s prvim aktivnostima.

Danas organiziraju predavanja koja ženama omogućavaju da se upoznaju s osnovnim znanjima vezanim uz HTML i CSS koja im omogućavaju da same izrade svoje blogove i internetske stranice.

Iako je prvotno bio namijenjen mladim djevojkama, za sudjelovanje su pokazale interes žene različite dobi, uključujući i one preko 60 godina.

Originalna ideja studentica prepoznata je i šire te je izabrana za financiranje od strane fonda Angelopoulos – Clinton Global Initiative University koji im je uz financije omogućio i daljnje razvijanje njihove ideje. Poruka projekta je jasna i bitna za sve:

„Moramo ohrabriti mlade ljude da se odvaže na slične pothvate,“ poručuju djevojke. HuffingtonPost


Povezano