Objavljeno

Cards Against Humanity od sada u novoj, skupljoj verziji namijenjenoj ženama

Autori/ce popularne društvene igre Cards Against Humanity (CAH) ovih su dana plasirali/e vijest o posebnoj ediciji igre koja je namijenjena ženama. Svojim su proizvodom iznervirali/e mnoge feministkinje, većinom one koje ni ranije nisu pokazivale simpatije spram ove igre.

Novo, ograničeno izdanje igre sastoji se od paketa ‘For Her’ (Za nju), koji sadrži identične kartice kao i prethodna izdanja, samo što je obojeno u roza boju i skuplje je za 5 dolara. Ovakav bi razvoj situacije mogao i trebao biti problematičan da nije riječ o brendu koji se sustavno izruguje društvenim nelogičnostima.


Na ovaj su način kreatori/ce igre, u svom stilu, satirično komentirali globalni marketinški trend u kojemu tvrtke i proizvođači na tržište plasiraju potpuno identične proizvode, upakirane u različite verzije – one namijenjene ženama ili one namijenjene muškarcima. Najčešće je ovdje riječ o proizvodima za osobnu njegu, koji redovito sadrže ‘ružičasti porez‘, odnosno značajno povećanu cijenu proizvoda koji su namijenjeni ženama. Prema statističkim podacima, razlika u cijeni za identične proizvode iznosi čak i do 7 posto.

Da ovom trendu pribjegavaju i proizvođači čije proizvode nitko pri zdravoj pameti ne bi pokušao svrstati u kategoriju ‘muških’ i ‘ženskih’, prije nekoliko je godina dokazala i tvrtka BIC, koja je na tržište plasirala kemijsku olovku ‘BIC For Her’, pritom naglasivši kako je ova kemijska olovka ‘dizajnirana kako bi ugodno ležala u ženskoj ruci’ te dolazi u ‘dva atraktivna dizajna – roza ili ljubičaste boje’.

„Odlučili smo da, hej, 2017. godina je, vrijeme je da i žene zauzmu svoja mjesta za stolom, a one su nastavile ustrajati. Zato smo odlučili kreirati Cards Against Humanity: For Her. To je vrlo aktualno, ima stila i lagano je za razumjeti. A i ružičasto je,“ stoji u sarkastičnom priopćenju za javnost koje potpisuje CAH voditeljica odjela za odnose s javnošću, Jenn Bane.

„Cards Against Humanity For Her čine mi se kao nešto što spada u moju kategoriju lijepoga,“ dodala je jedna od autorica karata, Lisa Beasley. „Ne mogu dočekati da ovu igru podijelim sa svojim prijateljicama. Kao crnkinja koja zarađuje samo 63 centa na svaki dolar [koji zarađuje bijeli cis muškarac], svakako bih posegnula u svoju ušteđevinu da kupim ovu igru.“

Međutim, ono što se autoricama različitih tekstova koji su popratili vijest o Cards Against Humanity ‘For Her’ čini problematičnim jest činjenica da su se autori i autorice ove igre i ranije ‘izrugivali’ ljudima, točnije svojim kupcima. Posebno ih žulja slučaj Black Friday, koji se dogodio 2014. godine.

Za one koji/e ne znaju, Black Friday vikend je period od četiri dana raskalašenih popusta koji se u Americi održava u studenom svake godine, a redovito rezultira masovnom histerijomtučnjavama i agresivnim napadima.

Tvorci/kinje CAH od 2013. godine također sudjeluju u Black Fridayu, međutim, i dalje se koristeći svojim humorom kako bi istaknuli/e problematiku društva – u ovom slučaju hipnotizirane mase koja pod (ne)sigurnim okriljem kapitalizma bezglavo nasrće na dućane pri najmanjoj naznaci popusta, dodatnih pogodnosti i ekstra proizvoda (SALE!!! $$ %% 1 + 1 = 3).

Već spomenute, 2014. godine, CAH se pridružio Black Friday akciji na način da je iz trgovina uklonio sve svoje proizvode te ih zamijenio kutijama s natpisom ‘Bullshit’ (Bikov izmet).

„U 2014. godini, kako bismo vam pomogli da doživite konačnu uštedu na CAH, igra i njezine ekspanzije uklonjene su iz trgovina i zamijenjene kutijama ‘Bullshit’ koje sadrže sterilizirane bokove izmete“ kazali/e su kreatori/ce igre u priopćenju povodom akcije.

Samo u jednom satu akcije rasprodano je više od 30,000 primjeraka ‘Bullshit’ kutije. I zaista, svaka osoba koja je bila dovoljno entuzijastična da povodom Black Friday akcije kupi ‘Bullshit’ kutiju, mogla je posvjedočiti kako je zaista došla u posjed steriliziranog bikovog izmeta. Ovaj je potez izazvao gađenje i bijes kupaca, unatoč tome što su pravovremeno bili obaviješteni o tome što kupuju.

No, što god da mislili o ovakvom načinu društvene kritike, ne možemo zanemariti činjenicu da su tvorci/kinje igre svu zaradu od prodaje ‘Bullshit’ kutija, kao i narednih Black Friday akcija (prilikom kojih su sakupili više od 100,000 dolara) donirali Heifer Internationalu, dobrotvornoj organizaciji koja se bori protiv gladi i siromaštva.

Sav prihod od prodaje izdanja Cards Against Humanity autori/ce će direktno donirati EMILY’s List, političkom akcijskom odboru koji pomaže u plasiranju demokratskih Pro-choice kandidatkinja u Vladine urede.

Povezano