Objavljeno

Broad City – žensko prijateljstvo sa stilom

“Ne podnosim Njujorčane. Toliko su puni sebe samo zato što žive u New Yorku, i to isključivo primjećujem kod onih koji žive na Manhattanu, kojima ‘pravi’ New York počinje i završava s Manhattanom”, požalila mi se nedavno prijateljica Amerikanka.

S obzirom da sam u New Yorku bila samo jednom, moram joj vjerovati na riječ. Da je bogata ekipa s Manhattana elitistička nije teško povjerovati, jer ako ništa drugo, bar smo primjere toga vidjeli u američkim serijama, iako, nadam se, pretjerane.

Kao onda u Seksu i gradu kada se Miranda s mužem seli u Brooklyn, a ostale žene iz ekipe, uključujući i Mirandu, sablažnjavaju se nad time i maltene leleču kao da je kraj svijeta. Ili kao kada Ted iz Kako sam upoznao vašu majku hoda s djevojkom iz New Jerseyja i mrzi svaku sekundu provedenu na drugoj obali rijeke Hudson. Jedino po čemu pamtim prvu sezonu Djevojaka Lene Dunham su likovi s kojima se bilo gotovo nemoguće poistovjetiti, koji se gotovo stalno dosađuju i manje-više žive od roditeljskog novca ili monetarnih doprinosa senilnih rođaka.

Broad City još je jedna serija o životu mladih u New Yorku, ali ako njezini glavni likovi mrze bilo koji dio New Yorka, to je Upper East Side sa svojim namirisanim bogatašima u ispeglanim odijelima i bizarnim razgovorima o dionicama, glutenu i cijenama nafte.

U produkciji Comedy Centrala i s producenticom Amy Poehler koju znamo iz Parks and Recreation (i koja ovdje ima epizodnu ulogu), Broad City pišu i u njemu glume Ilana Glazer i Abbi Jacobson, dvije mlade komičarke koje su Broad City originalno započele prvo kao skeč u UCB Theatreu, zatim kao web seriju na YouTube-u još 2009. godine.

Abbi i Ilana u seriji glume istoimene likove, najbolje prijateljice koje žive u Brooklynu i preživljavaju na minimalcu. Jedva toleriraju svoje poslove, Abbinog dosadnog i proždrljivog cimera i svoje ispodprosječne seksualne partnere, ali apsolutno obožavaju jedna drugu i uživaju u vlastitom prijateljstvu.

U tome je genijalnost Broad Cityja – za razliku od ostalih uradaka sa ženskom postavom kao što su Djevojke, Seks i grad ili Djeveruše, Abbi i Ilana jedna su drugoj najvažnije osobe u životu. Njihovo prijateljstvo centralna je točka serije, za razliku od Seksa i grada koji je više vremena posvećivao Carrienim ljubavnicima nego istraživanju ženskog prijateljstva, i Djevojaka u kojima se glavni likovi vrlo slabo podnose, i nastavljaju se družiti samo zbog toga što se toliko dugo poznaju.

“To je Abbi u koju volim i kojom sam opsjednuta!” Ilana uzvikuje u jednom trenutku.

Na prvi pogled, Abbi i Ilana čine se kao stereotipni likovi žena koje su zabrljale i koje unatoč naporima nisu u stanju srediti si život. Žene iz drugih serija i filmova uglavnom je sram zbog toga, osjećaju se poniženo, povlače u sebe i plaču. Abbi i Ilana probleme ignoriraju pušeći travu, jedeći corn flakes i pričajući zajedno na Skypeu.

Naravno da imaju vrlo očitih mana, ali osvježavajuće je što se s njima ne nose prezirući vlastito postojanje. Ne samo da ne misle kako postoji neki mistični, nedostižni Ženski Ideal koji moraju doseći, već ga u potpunosti odbacuju i osjećaju se ugodno u vlastitoj koži.

Njihovo samopouzdanje direktna je posljedica njihovog prijateljstva i međusobne ljubavi, a dok gledate seriju malo toga prenese se i na vas.

“Samo im treba vremena da pronađu svoju publiku, znate. Prvu sezonu Seinfelda nije gledalo toliko puno ljudi, ali ta serija imala je vremena razviti se”, odmah u prvoj epizodi objašnjava Lincoln (tumači ga Hannibal Buress), Ilanin povremeni seksualni partner koji “ne voli etiketiranje”, gledajući Abbi i Ilanu kako u parku pokušavaju zaraditi novce bubnjanjem o plastične kante.

Broad City nedavno je obnovljen za drugu sezonu. Čvrsto držimo fige da će svoju publiku pronaći.

https://www.youtube.com/watch?v=saac54ACB9M 


Povezano