Objavljeno

BitchTapes: Feministički soundtrack za lipanj

Ljeto je stiglo, a s njime i svježa glazbena ostvarenja, dijelom veselih, pitkih i nježnih melodija, a dijelom melankoličnog prizvuka. Mix ovomjesečnih glazbenih noviteta svakako odražava ravnotežu ove dvije strane.

Osim stihova obojenih sjetom i dubokih propitivanja rodne binarnosti, soundtrack donosi svjetsku premijeru punky satire američke alt pjevačice Meghann Wright. Uživajte!

1. Meghann Wright – Cocaine

Meghann Wright nije samo odlična glazbenica, već je i osnivačica njujorške organizacije The City and The Heart koja pruža potporu neetabliranim glazbenicama. Ova temperamentna kantautorica grubog i istovremeno nježnog glasa pjeva zarazne refrene koji reflektiraju njene stavove. Takva je i nova stvar Cocaine. „Ona je satirični pregled onoga što ljudi rade kad se osjećaju grozno. Svi smo krivi za iskorištavanje negativnosti u potrazi za odgovorima i ugodom, da bi naposljetku otkrili kako je ono od čega pokušavamo pobjeći, i nakon otrježnjenja na podu kupaonice, još uvijek na istom mjestu, pored nas“, objašnjava Wright.

Soundcloud

2. Woman’s Hour – Conversations

Tajanstveni i lijepi video uradci sve popularnijeg engleskog kvarteta Woman’s Hour ne govore mnogo o njima, ali otkrivaju grupu istančane estetike koja dolazi do izražaja i u drugom singlu.

3. Tiny Ruins – Ballad of the Hanging Parcel

Tiny Ruins je glazbeni projekt novozelandske kantautorice Hollie Fullbright koja u svojim pjesmama uranja u duboku, poetsku melankoliju. Drugi singl, Ballad of the Hanging Parcel, s novog albuma Brightly Painted One, tiha je i lagana ljetna pjesma.

Soundcloud

4. Broken Twin – Glimpse of a Time

Ljetna sjeta nastavlja se u srcedrapajućoj baladi Majke Vass Romme, članice danske grupe Broken Twin koja je ovaj mjesec objavila svoj debitantski album May. Mračan video priziva u sjećanje nesretnu i izgubljenu ljubav.

5. The Coathangers – Follow Me

Žestoki punk band iz Atlante, The Coathangers, nedavno je izdao novi album Suck My Shirt, a prvi singl je upravo ova stvar u kojoj nema ni trunke sjete, kao ni čeznutljivih uzdaha, već samo dobar stari žestoki rock.

6. Meshell Ndegeocello – Conviction

Albume Meshell Ndegeocello nesumnjivo vrijedi čekati, ne samo jer ih rijetko izdaje, nego zato što su svi mahom fantastični i drugačiji. Pjevačici i basistici ne manjka kreativnosti, uvijek spaja nove utjecaje, stilove i glazbene hirove, što je očito u pjesmi Conviction, s njenog najnovijeg albuma Comet, Come To Me,u kojem na sebi svojstven način stvara fuziju jazza, bluesa, popa, alternative i rock’n’rolla.

7. Kristeen Young – Pearl of a Girl

Snažan i propulzivan zvuk te odvažne i šokantne modne kombinacije, puno prije Lady Gage, zaštitni su znak pijanistice Kristeen Young od najranijih početaka iz 1997. godine. Bacite pogled na promo za novi album The Knife Shift, u kojem, između ostalog, bestidno čita kultnu feminističku knjigu Cunt, a zatim ga ovdje skinite u cijelosti.

8. Haunted Hearts – Up is Up (But So Is Down)

Bračni par DeeDee Penny i Brandon Welchez (Dum Dum Girls) formirali su bend Haunted Hearts i organizirali obračun ruževima i odjevnim kombinacijama u spotu za njihov svjetlucavi, psihodelični najnoviji singl, Up is Up (But So Is Down). Glazba je zabavna, idealna za vruće ljetne dane, šminka besprijekorna, sunčane naočale božanstvene, a plesači (Chez Deep, drag kolektiv iz New Yorka) nevjerojatni.

9. Priests – Doctor

Ime novog albuma punk sastava Priests iz Washingtona, Bodies and Control and Money and Power, lako bi moglo biti naslov knjige o teoriji spola. Doctor, himničan prvi singl bijesna je inkvizicija o autonomiji tijela, samoprihvaćanju i svjesnom suočavanju sa zabludama vlasti koju je nemoguće ignorirati.

10. King avriel – Freedom

Ovu veličanstvenu stvar naslovljenu jednostavno Freedom objavila je kako bi „obilježila uništenje rigidnih rodnih binarnosti“, kao i nedavnu promjenu imena iz Avriel u King avriel. Pjevačica eteričnog i svilenog glasa na svom Tumblr profilu objavila je uz pjesmu i pismo o njezinom značenju u kojem spaja teoriju, osobno iskustvo i poeziju. BitchMagazine…


Povezano