Objavljeno

Četiri ženska punk benda koja su utjecala na ulogu žena u rock glazbi

Krajem 70-ih žene su istupile kao predvodnice punk scene u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama, te pomogle promijeniti rodnu politiku rock and rolla.

Radi se o ženskim punk bendovima poput The Slitsa ili bendovima s frontmenicama poput Siouxsie Sioux, u kojima žene nisu pokazivale ranjivost i nisu igrale uloge zavodnica i fatalnih žena, a unatoč tome, moć su izražavale svojom seksualnošću, ali i inteligencijom i bijesom.

The Runaways ispočetka nisu tehnički bile punk bend, ali zbog suradnje s punkerima iz New Yorka i Londona, te glam, garage i punk usmjerenosti gitaristice Joan Jett, kretale su se u tom smjeru. Bend su 1975. godine oformile Jett i Sandy West, a zbog različitih glazbenih preferencija razišle su se 1978. godine. Danas su poznatije po kasnijim karijerama Joan Jett i Lite Ford.

Uglavnom sve-ženski bend The Slits nastao 1976. godine od članova/ica benda Flowers of Romance. Kao i The Clash, s kojima su često nastupale, The Slits su evoluirale od sirovog punk street zvuka prema reggaeu, stvarajući tako novi zvuk.

Siouxsie Sioux, iz Siouxsie and the Banshees, i kasnije The Creatures, počela je karijeru na londonskoj punk sceni kao sljedbenica Sex Pistolsa i istaknula se u gomili koja se natjecala za pozornost. Bila je kao nijedna pjevačica do sada, zapovjedničkog stava, ali rezervirana i potpuno moderna. Bila je fantastična autorica, i uz bendove poput The Cure, Bauhaus i The Damned, zaslužna je za nastanak goth rocka.

Pokušaji današnjih pop zvijezda da nas šokiraju, ne mogu se mjeriti s Wendy O. Williams, koja je veći dio svojih nastupa provela u toplesu, uništavala gitare motornom pilom i palila automobile. Williams i The Plasmatics bili su negdje između punka i metala, a svojim su nastupima pomicali granice seksualnih sloboda.

„Bilo bi moguće ispričati čitavu priču britanskog punka govoreći samo o ženskim bendovima i umjetnicama“, izjavila je Caroline Coon, nekadašnja menadžerica The Clasha i The Slithsa, a uz ovdje spomenuta imena VB i SAD punk scene, svakako moramo spomenuti i Patti Smith, X-Ray Spex, Bush Tetras, Mo-dettes i Blondie. [A.M.F.G.] Open culture


Povezano