Objavljeno

Belgijski film o uznemiravanju na ulici proširio se Europom

Kada se Sofie Peeters preselila u Bruxelles kako bi ostvarila diplomu iz filmskih studija, našla se suočena s depresivnim problemom gotovo svaki put kad bi izašla iz svog stana. Šetajući svojim  susjedstvom, mješovitom, radničkom četvrti Anneessens, u bilo koje doba dana muškarci bi joj se obraćali pozdravima poput „Hej mačko!“, zvižducima i pitanjima „Koliko koštaš?”.

Već sita od propitkivanja je li je to njezina krivica, zbog primjerice nošenja određene odjeće, odlučila je napraviti film o tome u sklopu završnog rada na fakultetu, te je naoružana skrivenom kamerom vješto snimila seksualno uznemiravanje.

Poznanice i druge žene, također su priznale ovaj problem i ocijenile ga jako lošim jer zbog uznemiravanja nikada nisu izlazile u suknji, izbjegavale su podzemnu željeznicu i prolaženje određenim ulicama, nikada nisu gledale muškarce ili stvarale kontakt očima, niti oblačile kratke hlače.

Studentski film Femme de la Rue, šokantan je prikaz svakodnevnog vrijeđanja na ulici i trenutno je u žarištu političkih i socijalnih zbivanja u Belgiji, pa i šire. Nakon što je prikazan na televiziji, postao je uspješan i gledan na internetu, te izazvao javnu raspravu o toj temi.

Belgijski političari rekli su da su već  planirali provedbu zakona koji bi spriječio seksističke uvrede i vrijeđanje, obećavajući kazne za prekršitelje. Francuske feministkinje žele naglasiti slične probleme i u vlastitoj državi te slomiti tabue oko uličnog uznemiravanja.

Sofie Peeters odbacila je optužbe za rasizam, jer se u filmu većinom prikazuju dobacivanja afričkih imigranata. U filmu, ona hoda svojim kvartom u trapericama i vesti, a potom u ljetnoj haljini i čizmicama. U oba slučaja skrivena kamera prikazuje muškarce svih životnih dobi, kako joj dobacuju i zovu pogrdnim imenima. Nazivaju je kurvom i droljom, naglašavajući da je ona ta koja traži seks. Jedan muškarac ide toliko daleko da ju čak i prati govoreći joj da može doći k njemu ili da odu u hotelsku sobu. Sofie potvrđuje da ovakve komentare čuje desetak puta dnevno.

„Prvo što se žena zapita nakon ovakvih uvreda je, možda sam sama kriva za to? No kada sam napravila ovaj film uvidjela sam da nije problem u meni, i druge žene se nose s istim problemom“, kaže Peeters.

Peeters je razgovarala s grupom lokalnih mladića iz sjeverne Afrike o tome kako spriječiti uvrede. Oni joj predlažu da na uvrede odgovori da je oženjena. Peeters kaže da joj je rečeno sljedeće: „Izađi s muškarcem ili svojim dečkom pa ćemo te ostaviti na miru.“ Ali to je smiješno. Žene imaju pravo da hodaju gdje žele i to same.

U Francuskoj, gdje je na snagu nedavno došao novi zakon o seksualnom uznemiravanju, belgijski film udario je u sam živac. Došao je baš nakon što je u parlamentu, ministrica Cecile Duflot obukla skromnu cvjetnu haljinu s dugim rukavima, te od strane desnih političara i ministara bila izviždana. „Ako je i obukla tu haljinu, to je napravila da ju se gleda, a ne da ju se sluša“, izjavio je Patrick Balkany, blizak prijatelj Nicolas Sarkozya.

Film je pokrenuo i ofenzivu na Twitteru u Francuskoj, nakon što je jedan muškarac napisao da nikad nije čuo ili vidio da se netko žali na slično uznemiravanje na ulici, pa je zaključio da je belgijska priča izoliran slučaj. Žene su ubrzo svjedočile i dokazale mu da je u krivu, te napominjale na uznemiravanje u podzemnim željeznicama.

Francuska feministička grupa Osez Le Feminisme, pohvalila je film za pokretanje rasprave o univerzalnom problemu seksualnog uznemiravanja žena na ulicama, a u svibnju, anketa provedena u Velikoj Britaniji pokazala je da su čak četiri od deset mladih žena bile seksualno uznemiravane u Londonu, u proteklih godinu dana. [A.S.] Guardian.co.uk


Povezano