Objavljeno

U Hrvatskoj živi čak četvrt milijuna žena starijih od 75 godina

Foto: Damir Bošnjak, Unsplash

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, žene čine 51,7% ukupnog stanovništva Hrvatske, a među njima su najbrojnije upravo umirovljenice u dobi iznad 75 godina, kojih ima čak 250 000, javlja portal Mirovina.hr.

No, osim što ih je najviše, “žene starije od 75 godina u najvećem su riziku od siromaštva, čak dvostruko više od muškaraca”, upozorila je Jasna A. Petrović, predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske.

U Hrvatskoj svaka treća osoba starija od 65 godina živi na granici siromaštva, pri čemu čak polovina umirovljenika prima mirovinu nižu od prosječne 2 402 kune.

Uz to, istraživanje Europskog ureda za statistiku pokazalo je kako su mirovine  žena uHrvatskoj za četvrtinu manje od onih njihovih muških kolega, što našu zemlju svrstava među one s najvećim mirovinskim rodnim jazom u Europi.

Razlog tome, objašnjava Petrović, jest to što žene nerijetko dio svog radnog vijeka provedu brinući o djeci, ostarjelim članovima obitelji ili onima s invaliditetom, a tu vrstu rada mirovinski sustav mahom ne kompenzira. Petrović naglašava i da žene čine većinu zaposlenih u prekarnim oblicima rada, od kojih je najčešći rad na određeno, a osim što smanjuje njihovu ekonomsku neovisnost, to se dugoročno nepovoljno odražava i na mirovine.

Kao poseban problem navodi se i odredba aktualnog mirovinskog zakona prema kojoj se udovice i udovci moraju u cijelosti odreći vlastite mirovine žele li ostvariti pravo na samo 70% one preminulog bračnog partnera, ako je ona povoljnija od njihove. Tako gotovo 223 000 umirovljenika u Hrvatskoj, primajući obiteljsku mirovinu, ostvaruje manje od 2 000 kuna prihoda, a pritom se odriče plodova vlastitog rada.

Podaci Državnog zavoda za statistiku uz to pokazuju da žene u prosjeku odlaze u mirovinu četiri godine prije muškaraca, od kojih žive oko šest godina duže, što znači da njihove mirovine dodatno smanjuje inflacija, čineći upravo najbrojnije stanovnice Hrvatske posebno ranjivima. [M.M.]


Povezano