Objavljeno

“After Tiller” – Dokumentarac o pobačaju u uznapredovalom stadiju trudnoće

Redateljica Lana Wilson i producentica Marta Shane

Potaknut ubojstvom liječnika George Tillera, upravitelja nekoliko klinika u SAD-u koje su izvršavale pobačaj u uznapredovalom stadiju trudnoće, dokumentarac After Tiller tematizira svakodnevni život liječnika/ca koji/e riskiraju svoje živote obavljajući ovaj, „etički i politički problematičan“ posao.

Naime, 72% Amerikanaca misli da bi „kasni pobačaji“, dakle, pobačaji koji se izvrše u 25. tjednu trudnoće (početak trećeg tromjesečja), trebali biti zabranjeni.

Redateljica Lana Wilson i producentica Marta Shane provele su tjedne snimajući pacijentice, njihove obitelji i prijatelje, prosvjednice/ke i medicinsko osoblje. Prvi liječnici koje su kontaktirale bili su kolege i učenici doktora Tillera – LeRoy Carhart  i Warren Hern, a na poziv su, nakon inicijalnog negodovanja, pristale i liječnice Susan Robinson i Shelley Sella,  izjavivši kako nisu htjele „da muškarci budu jedini predstavnici njihove prakse u filmu“.

Dokumentarac je fokusiran na živote i iskustva pacijenatica i nastoji razbiti predrasude o ženama koje se na pobačaj odlučuju u u trećem tromjesečju.

Kroz intervjue s pacijenticama, gledatelji/ce imaju jasan uvid u okolnosti koje su utjecale na ovu odluku, a koje se u javnoj raspravi često izostavljaju, primjerice, liječničke pogreške poput nedovoljno ranog dijagnoticiranja komplikacija koje mogu znatno pogoršati ili dovesti u opasnost zdravlje ili život žene.

Wilson je istaknula kako je bilo iznimno teško snimati i režirati film o ovako složenoj tematici i da je bilo nužno uspostaviti visoku razinu povjerenja i s pacijenticama i s osobljem u klinici.

Shane je dodala:  

“Svi/e doktori/ce u filmu bi se trebali smatrati feministkinjama. Dr. Robinson je rekla da vjeruje kako su žene stručnjakinje za vlastite živote i sposobne su donijeti teške etičke odluke. Nažalost, to ne mora nužno biti norma ili društveno prihvaćeno stajalište.”

Također, s obzirom na temu filma i sveprisutan seksizam u filmskoj industriji, Shane i Wilson su izjavile da nisu očekivale da će se film prikazati na većim festivalima poput Sundancea, a kamoli da će osvojiti Emmy za najbolji dokumentarac u 2015.

Izrazile su želju da ovim pothvatom potaknu ostale redateljice koje se kroz dokumentarnu formu žele baviti kontroverznim temama i moralnim predrasudama.

Izvor: Bitchmedia


Povezano