Objavljeno

5 transfobičnih izraza koje zabunom koristimo

Životi i iskustva trans osoba sve su vidljiviji, no i dalje ponekad ne znamo kako se pravilno izraziti kada govorimo o trans identitetima.

Susan Stryker, direktorica Instituta za LGBT studije Sveučilišta u Arizoni, kritična je prema “jezičnoj policiji”, osuđivanju korištenja nekog izraza, bez da se u obzir uzme namjera s kojom je on iskorišten.

“Ako netko koristi (minimalno isključujuće fraze), najvjerojatnije nema loše namjere i pokušava postupiti najbolje što zna,” kaže Stryker i dodaje da bi trans osobe trebale u obzir uzeti intenciju onoga što je rečeno, a onda sugovornika_cu ispraviti i na taj način otvoriti prostor da se o određenom pitanju dalje razgovara.

Saveznicie, s druge strane moraju osvijestiti svoje pogreške i educirati se kako bi u budućnosti izbjeglie marginalizirajući rječnik.

Danas predstavljamo 5 jednostavnih načina na koje se to može učiniti.

 

Pitati “Koju zamjenicu preferiraš?”

Zamjenice su velika stvar i to s pravom. One su način na koji se potvrđuje i poštuje rod osobe u svakodnevnoj komunikaciji.

Kada se govori o važnosti pravilne upotrebe zamjenica, nerijetko se koristi izraz “preferirana zamjenica”. Ako se kaže da je zamjenica “preferirana”, ostavlja se dojam da osoba prisvaja zamjenicu koja joj zapravo ne pripada, odnosno da joj samo daje prednost pred nekom “pravom” zamjenicom.

U stvarnosti, npr. zamjenica “on” koju koristi trans muškarac, jedina je zamjenica koja je prihvatljiva.

Rješenje: Umjesto da pitamo koju zamjenicu osoba preferira, bolje je pitati: “Koju zamjenicu koristiš?”. Iako mala, razlika je jako važna.

 

Reći da se netko rodiola kao dječak/djevojčica

Bez obzira na to koliko transrodna osoba imala godina kada se odlučila autati, važno je shvatiti da je njezin rod oduvijek bio onaj koji je tek sada javno deklarirala. 

Stryker objašnjava da se nitko uistinu ne rađa kao dječak ili djevojčica, već da tijekom razvoja jednostavno prihvaćamo ove ili neke druge rodne oznake kao svoje. Reći da je netko rođen kao dječak ili djevojčica, značilo bi da se netko rodio kao takav te izabrao biti drugog roda. 

Rješenje: Umjesto da kažemo da se netko rodiola kao dječak/djevojčica, bolje je iskoristiti izraz “rod pripisan pri rođenju”. Na ovaj način poštujemo pravi rod trans osobe i istovremeno ukazujemo na greške koje društvo čini pripisujući osobi rod pri rođenju.

Koristiti izraz “on ili ona” da bi obuhvatilie sve rodove

U nastojanju da budemo inkluzivnie koristimo rodne zamjenice koje smatramo da obuhvaćaju sve. Ipak, moramo imati na umu da binarne rodne zamjenice ne odgovaraju nužno svima te da isključuju grupe koje zaslužuju da budu prepoznate.

Primjerice, nebinarne ili genderqueer osobe često koriste zamjenice poput “onie”.

Rješenje: Zamjenica “onie” je uključiv(ij)a i može dobro poslužiti u ovakvim situacijama, no isto tako može naići na protivljenje onih kojie veoma striktno slijede gramatička pravila. Druge mogućnosti? Jednostavno složite rečenicu na drugačiji način. Isplati se.

Koristiti izraz “samoidentificiran_a” kada govorimo o rodu trans osobe

Definirati nečiji rod ovim terminom, ostavlja dojam da identitet trans osobe na neki način nije valjan.

“Izraz “samoidentificirani trans muškarac” savršeno je u redu kada se želi naglasiti da je on ponosno autana trans osoba, ali ako ga iskoristimo u obliku “samoidentifirani muškarac” zvuči kao da on sam sebe vidi kao muškarca, no ne i drugie,” kaže Stryker.

Rješenje: Jednostavno izostavite ovaj termin.

 

Reći da je osoba  “muškog/ženskog tijela” 

Razmišljati u terminima standardnog ženskog ili muškog tijela jednostavno je ograničavajuće. Reći da je osoba “muškog/ženskog tijela” (male-bodied/ female-bodied), također je škakljivo.

Kada netko kaže da je osoba “ženskog tijela” (female-bodied), misli na cis žene i na trans muškarce. Na ovaj se način sugerira da tijelo trans muškarca nije zapravo ‘muško’.

Rješenje: Samo recite što mislite. Primjerice, želite li se obratiti trans muškarcima, jednostavno ih tako nazovite.

Prevela i prilagodila: Lea Horvat; Izvor: Mashable

Oprema: http://rorymidhani.tumblr.com/


Povezano