Objavljeno

48 stvari koje muškarci čuju tijekom života

The Huffington Post je nedavno objavio video u kojem je sažeo 80 godina suptilnih seksističkih izjava upućenih djevojčicama i ženama. Video je vrlo brzo postao viralan i privukao lavinu komentara.

Sada su napravili novi video u kojem pokušavaju pokazati kako seksizam ne egzistira u vakuumu, već djeluje i na dječake i muškarce. Način na koji naše društvo gleda na ‘muževnost’ je iznimno uzak i ograničava ono što ‘pravi muškarac’ može biti, pritom isključujući sve one muškarce koji ne zadovoljavaju te arbitrarne kriterije.

Kada razmislite o svim porukama koje muškarci primaju tijekom života, od ‘ne budi pička’, ‘budi muško’ do ‘dečki ne plaču’ i sličnih, većina ih se svodi na jednu stvar – ne budi kao žena. Jer žene su slabiji spol i ako imaš neke stereotipne ‘ženske’ karakteristike manje vrijediš.

Jasno je kako su takve poruke toksične za dječake i muškarce, ali one štete i djevojčicama i ženama jer prelaze u kulturu u kojoj muškarci osjećaju pravo vlasništva nad ženskim tijelom. Fraze poput ‘pojebi to’ postaju dio svakodnevnog govora, a tretiranje žene poput objekta postaje ‘muževno’. Ako dječaci uče kako su tradicionalno ‘ženske’ osobine ‘loše’ začarani krug seksizma nikada neće biti prekinut. The Huffington Post


Povezano