Objavljeno

30ak praktičnih savjeta kojima muškarci mogu potpomoći ravnopravnost spolova

Većina muškaraca, čak i onih koji podržavaju feminizam, svojim svakodnevnim ponašanjem direktno ili indirektno pridonose kulturi rodne nejednakosti. Svjesne ovog problema, Pamela Clark i Lindsay Ulrich donose listu praktičnih savjeta koje svaki muškarac može bez teškoće primijeniti i tako poticati jednakost u muško-ženskim odnosima te stvaranje kulture u kojoj će se žene osjećati sigurnije, poštovanije i neopterećenije.

Nezadovoljstvo nedavno objavljenim člankom 20 Tools for Men to Further Feminist Revolution i njegovim apstraktnim, ‘akademskim’ prijedlozima potaknulo je Clark da se primi posla i sastavi široko primjenjiv popis koji će natjerati muškarce da osvijeste svoje postupke i obzirnije postupaju prema ženama. Premda popis nije konačan, a savjeti, naravno, ne vrijede u jednakoj mjeri za cjelokupni muški rod, svaki će muškarac naći bar jedno područje u kojem može postići napredak i na taj način doprinijeti feminizmu. Pa, krenimo!

1. Aktivno sudjelujte u 50% (ili više) kućanskih poslova. To činite svakodnevno, svojevoljno, bez odgađanja i bez isprika. Shvatite da je vaša odgovornost boriti se protiv još uvijek duboko ukorijenjenog poimanja kućanskih poslova kao isključivo ženske domene.

2. Dajte 50% (ili više) emocionalne podrške u zajedničkim intimnim odnosima i prijateljstvima jer žene u puno većoj mjeri nose emocionalni teret koji oduzima mnogo vremena i energije.

3. Konzumirajte kulturne proizvode koje su proizvele žene, bez obzira na to koje je vaše polje interesa.

4. Dajte ženama prostora. Mnoge žene često osjećaju strah, osobito noću u blizini nepoznatog muškarca. Shvatite da to nije nerazuman strah, imajući u vidu koliko nas je u javnim prostorima iskusilo seksualno uznemiravanje. Dakle, u javnom prijevozu radije zauzmite slobodno sjedalo uz muškarca te prijeđite ulicu ako po noći hodate iza žene koja je sama, tako da se ne mora brinuti slijedi li ju netko.

5. … ali umiješajte se u situacije kako bi spriječili seksizam. Primjerice, pozovite na red ljude koji daju seksističke komentare i šale.

6. Kad vam žena kaže da nešto ima seksistički prizvuk, vjerujte joj.

7. Educirajte se o pristanku na seks i pobrinite se da u svim vašim seksualnim odnosima postoji jasna i nedvosmislena komunikacija o suglasnosti.

8. Budite odgovorni za kontracepciju. Koristite metode koje nemaju zdravstvenih rizika za žene (korištenje hormona, operacije…). Poštujte izbor metode zaštite partnerice i ne žalite se zbog eventualnog korištenja kondoma. Preuzmite financijsku odgovornost za troškove kontracepcije. Žene zarađuju manje, a osim toga moraju preuzeti sav fizički rizik trudnoće i eventualnih nuspojava kontracepcije.

9. Cijepite se protiv HPV-a. Budući da su žene pogođene težim posljedicama HPV-a, pravedno je da muškarci podnesu potencijalne rizike cijepljenja.

10. Zauzmite progresivan stav po pitanju prezimena. Budite spremni na to da u braku oboje zadržite postojeća prezimena. Ako silno želite dijeliti isto prezime sa suprugom, promijenite svoje i tretirajte taj čin kao najbolje kompromisno rješenje.

11. Ako imate djecu, budite ravnopravan roditelj koji će tražiti roditeljski dopust i u jednakoj mjeri preuzeti brigu za dijete, te dijeliti odgovornosti roditeljstva.

12. Obratite pozornost i reagirajte na provedbu rodnih uloga u neformalnim slučajevima. Ako ste na obiteljskoj večeri, uočite jesu li uglavnom/samo žene zadužene za pripremu hrane, čišćenje ili čuvanje djece. Ako je tako, promijenite dinamiku i tražite od drugih da sudjeluju.

13. Budite svjesni implicitnih i eksplicitnih spolno uvjetovanih razlika u moći unutar vaših intimnih/kućnih odnosa sa ženama. Ako ste privilegirani, educirajte se o vašim privilegijama kako bi pronašli način za stvaranje ravnoteže snaga. Na primjer, ako u vašem domaćinstvu vi zarađujete više podijelite poslove i financijske prihode u kućanstvu tako da povećate ekonomsku autonomiju partnerice.

14. Pobrinite se da su iskrenost i poštovanje pokretači vaših romantičnih i seksualnih odnosa sa ženama. Način na koji postupate prema ženi s kojom ste u vezi ogledalo je kako tretirate žene općenito.

15. Nemojte biti pasivni promatrač online seksizma. Upozorite ljude koji objavljuju seksističke komentare.

16. Odgovorno gospodarite s novcem u kućanskim/romantičnim odnosima. Budući da žene još uvijek zarađuju manje od muškaraca (i duže žive), neodgovorno postupanje s novcem (dugovi, rasipnost ili kocka) nužno utječe na vašu partnericu i postaje feministički problem. Zajednički upravljajte kućnim budžetom i donosite odluke o financijama.

17. Budite odgovorni za vlastito zdravlje. Muškarci posjećuju liječnika manje nego žene i najčešće na njihov nagovor. Morate ukazati na bilo kakav problem i shvatiti ga ozbiljno jer je vaše dugoročno zdravlje i njezino dugoročno zdravlje.

18. Nemojte zuriti u žene ili komentirati njihov izgled. Primijetiti zgodnu ženu i nepristojno zuriti u nju posve su različite stvari.

19. Obratite pozornost na spol vodećih medijskih figura koje prezentiraju informacije. Zapitajte se kako bi vijesti izgledale iz ženske perspektive.

20. Pobrinite se da su neki od vaših heroja i uzora žene.

21. Hvalite se pred drugima postignućima i vrlinama žena u vašem životu. Prikazujte ih u pozitivnom svjetlu i predložite svoje prijateljice za projekte, radna mjesta drugim znancima.

22. Zadržite integritet i kad ste okruženi muškim prijateljima, odnosno, nemojte biti ‘frajer’. Kad neki vaš prijatelj iznosi seksističke opaske, dajte mu do znanja da njegovo ponašanje nije u redu.

23. Nemojte tretirati vašu suprugu kao ‘zanovijetalo’. Ako ona neprestano ‘prigovara’, vjerojatno ste nešto skrivili.

24. Budite svjesni da priznavanje vlastitih seksističkih stavova i stereotipa nije dovoljno. Učinite nešto po tom pitanju.

25. Sprijateljite se sa ženama. Ako ih još nemate, nastojte steći prave prijateljice.

26. Pronađite mentoricu ili lidericu, tj. budite podređeni ženi. Postanite volonter u organizaciji koju vodi žena i učite pod njenim vodstvom.

27. Kada ste u ljubavnoj vezi preuzmite odgovornost za obilježavanje posebnih događaja i datuma vaše strane obitelji. Zapamtite važne datume i ne oslanjajte se na suprugu da šalje čestitke, obavlja pozive i organizira skupove za članove vaše obitelji.

28. Ne kontrolirajte izgled žena. Žene su od djetinjstva učili da usvajaju izrazito restriktivne norme ljepote. Nemojte učiniti ili reći stvari koje bi kod njih stvorile osjećaj da ne ispunjavaju određenu normu ili stvarati pritisak da ju usvoje ili odbace. Zapamtite da nitko nema pravo govoriti ženama kako da se ophode prema vlastitom tijelu.

29. Ponudite se da po noći prijateljice otpratite kući kako ne bi morale hodati ulicom same… ili u javnom prostoru u kojem se ne osjećaju sigurno, no nemojte previše inzistirati.

30. Ubrizgajte feminizam u svakodnevne razgovore s drugim muškarcima. Upozorite nemarnog oca da izvršava svoj dio kućanskih poslova, iskreno razgovarajte s prijateljem koji vara djevojku o poštivanju žena ili s mlađom braćom ili sinom o pristanku na spolni odnos.

31. Ako imate tendenciju da se pod utjecajem alkohola ili droga ponašate neprimjereno prema ženama, ne konzumirajte droge ili alkohol.

32. Budite svjesni fizičkog i emocionalnog prostora kojeg zauzimate i ne okupirajte više no što je potrebno. Budite na pristojnoj distanci u razgovorima, dajte u vezi onoliko koliko primate zauzvrat i sl.

33. Nemojte samo propovijedati o nejednakosti dohotka, djelujte. Žene još uvijek zarađuju oko 77% plaće muškaraca, pa ako ste financijski u mogućnosti, razmislite o donaciji simboličnih 23% svojih prihoda u svrhu socijalne pravednosti. Ako vam 23% zvuči puno, to je zato što je uistinu puno, pa i za žene koje ne mogu birati hoće li izgubiti taj iznos ili ne.

34. Neka vam prijeđe u naviku da tretirate svoju muškost kao nezarađenu privilegiju koju morate aktivno ustupiti, umjesto da ženskost smatrate nezasluženim nedostatkom kojeg žene moraju prevladati.

35. Odredite se kao feministi. Govorite o feminizmu kao prirodnom, normalnom, nekontroverznom uvjerenju, jer on bi to i trebao biti.

Pamela Clark.tumblr…


Povezano