Objavljeno

16 TV junakinja koje propituju ‘muški pogled’

Termin muški pogled ili zurenje (male gaze) skovala je feministička teoretičarka filma, Laura Mulvey, u utjecajnom eseju Visual Pleasure and Narrative Cinema, kako bi opisala prevladavajući pogled u holivudskoj kinematografiji, prema kojem žene imaju ulogu atraktivnih, pasivnih objekata koji stoje na raspolaganju voajerističkom pogledu heteroseksualnog muškarca.

Danas se mnoge suvremene serije bore protiv ovog modela, nudeći nam višeslojne ženske likove koji zahtijevaju pažnju publike. Adrienne Trier-Bieniek za The Mary Sue izdvaja 16 junakinja iz popularnih serija koje na različite načine propituju muški pogled.

Suzanne – Orange is the New Black

Suzanne (Uzo Aduba) je istovremeno izgubljena djevojčica i žena s demonima: u jednakoj količini utjelovljuje dječju nevinost i istinski bijes. Suzanne se vrlo lako može doživjeti jednodimenzionalno: njezina zaluđenost drugom ženom dovela ju je do toga da se popiša nasred zatvorske ćelije. No, Uzo Aduba nudi interpretaciju koja doslovno moli publiku da da iskorače iz pozicije ‘muškog pogleda’ i obrate pozornost na priču koja se krije iza ‘ludih očiju’.

Molly – Mike and Molly

Donedavno je Molly (Melissa McCarthy) prijetila opasnost da postane tipična TV supruga, opsjednuta rađanjem te iziritirana postupcima likova koji je okružuju. No, u posljednjoj sezoni Molly je evoluirala. Vidjeli smo borbu u potrazi za identitetom i neuspjeh koji je uslijedio. U prijašnjim sezonama njezina glavna karakteristika bila je ‘plus veličina’, a sada ju možemo promatrati kao kombinaciju fizičke komedije i emocionalne ranjivosti.

Leslie Knope i Donna Meagle – Parks and Recreation

Ambiciozna Leslie Knope (Amy Poehler) je samoprozvana feministkinja koja pokušava proširiti osnažujuću poruku  svima u Pawneeju. Osnaživanje se manifestira u sjajnom liku Donnae Meagle (Retta) koja se ne opravdava za svoja seksualna osvajanja i ustraje u ‘treat yo’ self’ stavu. Leslie i Donna dokazuju da žene mogu biti ambiciozne, samosvjesne i seksualne te da te kvalitete ne isključuju jedna drugu.

Clara Oswald — Doctor Who

Dugo se činilo da Doctor Who počiva na Clarainoj (Jenna Coleman) ljepoti, a ne inteligenciji. No, s premijernom epizodom osme sezone (Deep Breath) postalo je jasno da je ‘ukrala’ show, ne samo zbog toga što je nadmudrila kiborga, već i zbog toga što je svoje kolegice (Vastru i Jenny) povela u bitku.

Emma Swan i Snjeguljica — Once Upon a Time

Kada ju je u posljednjoj epizodi treće sezone Kapetan Kuka pokušao spasiti, Emma Swan (Jennifer Morrison) mu je odgovorila: „Jedino ja spašavam samu sebe“. Autori serije Once Upon a Time  shvatili su da je ‘dama u nevolji’ postala dosadna. Umjesto nje, razvili su kompleksnu vezu majka-kćer, između Emme i Snjeguljice (Ginnifer Goodwin), obogaćenu tematikom  usvajanja i napuštanja.

Big Boo i Sophia — Orange is the New Black

Sophia Burset (Laverne Cox) podignula je medijsku prašinu jer kao transrodna glumica djeluje u industriji koja je opsjednuta rodnim normama. O Big Boo (Lea DeLaria) se pisalo zbog njezinog ‘muškobanjastog’ nastupa i tjelesne građe koja je atipična za televizijske ekrane. Iako se fizički obje žene odupiru ‘muškom pogledu’ u tradicionalnom smislu, ono što je još važnije su izrazito kompleksni likovi koje utjelovljuju. Sophia se suočava s poteškoćama odgoja sina dok je iza rešetaka, dok Big Boo, zbog njezinog glasnog i naprasnog karaktera, gledaju kao potencijalni uzrok svih ‘sranja’ u zatvoru Litchfield.

Mindy Lahiri — The Mindy Project

U dr. Mindy Lahiri (Mindy Kaling) publika je dobila lik koji se ističe svojim samopouzdanjem. Mindy je posebna po tome što ima hrpu mana, no uopće ju nije briga što o njoj misle drugi. Ne treba niti spominjati da je Mindy trenutno jedina Indijka koja ima vlastitu TV seriju. 

Olivia Pope — Scandal

„Ja nisam igračka s kojom se možeš igrati kad god ti je dosadno ili si usamljen ili napaljen“, riječi su koje je Olivia Pope (Kerry Washington) izrekla predsjedniku Grantu i u trenu zadobila simpatije milijuna žena. Dok mnogi raspravljaju o njezinoj ‘Madonna/drolja’ pojavi, ono što je zaista vrijedno pažnje je ranjivost iz koje crpi snagu. Iako je daleko od tipičnog ‘lika snažne žene’, Olivijino suosjećanje i intelekt pokreću njezinu strast, zbog koje znamo da će kuća u Vermontu još dugo ostati prazna.

Crvena i Vee — Orange is the New Black

Crvena (Kate Muglrew) i Vee (Lorraine Toussaint) su žene u ‘onim’ godinama. Crvena je predstavljena kao hladna i proračunata, aseksualna žena sklona šefovanju. No, ona je i komplicirana, osjećajna majka koja se bori sa svojim društvenim položajem. Vee ima slične karakteristike: s jedne strane je imala majčinske osjećaje naspram mladih ljudi koje je uvela u krug droge, no nakon što je s jednim od njih imala seksualni odnos, naručila je njegovo ubojstvo, što govori o njezinoj zloj prirodi.

Vanessa — Louie

Louis C.K. razumije da ženski likovi (i žene općenito) nisu samo dekoracija. Vanessa (Sarah Baker) glas je milijuna žena koje znaju da se nikad neće uklopiti u standarde ljepote koje promoviraju mediji.

Madame Vastra i Jenny Flint — Doctor Who

Ono što su Madame Vastra (Neve McIntosh) i njezina supruga Jenny Flint (Catrin Stewart) donijele u BBC-jevu serije, posebno u epizodi Deep Breath, nije samo sposobnost da odigraju zahtjevne scene borbe i riješe teške zagonetke, već i demonstriraju stabilnu vezu koja nedostaje Doktoru.

***

Nakon toliko spomenutih likova iz serije Orange is the New Black, donosimo i prigodni blagdanski treat!


Povezano