06.07.1958.

Jennifer Saunders – apsolutno fantastična

Jennifer Saunders jedna je od najuspješnijih engleskih komičarki, dobitnica mnogobrojnih nagrada i priznanja za svoj rad. Najpoznatija je po ulozi Edine Monsoon, ekscentrične vlasnice PR agencije iz serije Pa to je fantastično (Absolutely Fabulous).

Saunders je rođena 6. srpnja 1958. godine u Sleafordu, Engleska. Majka Jane bila je profesorica biologije, a otac Robert Thomas služio je kao pilot u Kraljevskim zračnim snagama, što je za Saunders značilo često mijenjanje mjesta boravišta i škola. Obrazovanje je stekla u internatima, a nakon 18. godine pohađa Školu Svetog Pavla za djevojke.

Upisom u Central School of Speech and Drama upoznaje svoju kasniju glumačku partnericu Dawn French, s kojom započinje sjajnu karijeru. Zanimljivo je da Saunders i French u početku nisu imale previsoko mišljenje jedna o drugoj, međutim zajedničke razmirice su se riješile kada su obje postale članice kolektiva The Comic Strip. Kolektiv je bio dio alternativne komičarske scene ranih 80-ih, a među njihovom publikom našli su se i glumački velikani poput Dustina Hoffmana, Jacka Nicholsona i Robina Williamsa. Među članovima Saunders je upoznala i svog budućeg supruga Adriana Edmondsona.

Saunders i French postale su članice do tada isključivo muškog društva jer su im bile potrebne komičarke. Njih dvije su pionirke zanata, a komičarka Lucy Porter navodi da su svakako bile podcijenjene, u smislu da ono što su žene osmislile muškarci unaprijed misle da neće shvatiti. No, dovoljan broj muškaraca ih je prihvatio i razumio, tako da su nastavile svoju karijeru u kolektivu, uz dvostruki trud.

Pravi uspjeh za Saunders započinje 1987. g. kada s French stvara seriju skečeva pod nazivom French and Saunders. Skečevi su prikazivani na BBC-u, a posljednja epizoda emitirana je 2007. godine.

Dawn French i Jennifer Saunders

Najveći solo uspjeh za Saunders je serija Pa to je fantastično, bazirana na skeču Moderna majka i kći Saunders i French iz 1990. g. Fokus je na odnosu dviju najboljih prijateljica: Edine Monsoon (Saunders) i Patsy Stone (Joanna Lumley), moćnih žena u modnoj industriji u potrazi za vječnom mladošću. Obje su egocentrične, velike obožavateljice alkohola, cigareta, droge i skupih stvari.   

Emitiranje je započelo 1992. g., a serija je trajala do 2012. g., kroz pet sezona, dva TV filma i tri specijalne epizode. Nalazi se na 17. mjestu liste najboljih britanskih TV serija svih vremena, a Saunders je za svoju ulogu dobila nagrade BAFTA i Emmy. Točka na i je dugometražni film snimljen 2016. g. nakon čega je Saunders potvrdila da se više neće vraćati na Patsy i Edinu.

Saunders je tijekom snimanja Pa to je fantastično gostovala u američkoj seriji Roseanne zajedno s Joannom Lumley (glumeći Edinu i Patsy). Epizoda u pitanju se  zove Satan, Darling te prikazuje izlet Roseanne, Patsy i Edine u New York, začinjen alkoholom. Uz ovu gostujuću ulogu, pojavila se i u Prijateljima.

Saunders je imala uspjeha i na filmu, dajući glas zločestoj vili u Shreku 2, što joj je donijelo People’s Choice Award. Svoj glas je posudila i za filmove Minions i Sing. Zadnji njezin projekt je film Patrick u kojem glumi sa svojom kćeri Beattie Edmondson.

Osim glume, Saunders je aktivna i u zajednici. Volontira u Dress for success, neprofitnoj organizaciji koja daruje odjeću i daje savjete nezaposlenim ženama o razgovorima za posao.

Godine 2016. zajedno s Lumley otvorila je londonski Pride, poručivši na Twitteru: “Ponosna na presijecanju vrpce, volim sve vas Edine i Patsy. Budite ponosne!”


Povezano