Objavljeno

15 žena u ulozi Petra Pana

Mary Martin

Petar Pan, lik je buntovnog dječaka koji ne želi odrasti, no vječnog dječaka uprizorile su i proslavile upravo glumice.

Naime, praizvedba predstave dogodila se 1904. godine, kada je britanski zakon zabranjivao djeci, mlađoj od 14 godina, sudjelovanje u predstavama koje su se prikazivale nakon devet sati. Petra Pana bi u tom slučaju mogao odglumiti tinejdžer no to bi zahtijevalo upošljavanje još mlađih glumaca za uloge izgubljenih dječaka ili Wendy „radi dobnog ujednačavanja“ što opet dovodi do prvotnog problema.

Zapošljavanje odraslog muškarca djelovalo je pomalo „neprimjereno“, ali i upitno zbog raznih akrobacija koje izvodi Petar Pan s užetom, autor James M. Barrie angažirao je stoga za ovu ulogu ženu, što u to vrijeme i nije bila tako neuobičajena praksa.

U nastavku donosimo čak 15 glumica koje su utjelovile lik Petra Pana.

1. Nina Boucicault

Kada je Petar Pan debitirao na pozornicama Londona, glavnu ulogu imala je priliku odigrati, iskusna glumica Nina Boucicault, sestra redatelja. Obrativši se Jamesu M. Barrieu za savjet o liku, autor joj je odgovorio: „Petar je ptica, koja je stara tek jedan dan”.

2. Maude Adams

Godinu dana nakon Ninine izvedbe na West Endu, Maude Adams, jedna od najuspješnijih glumica onog doba, odigrala je naslovnu ulogu na premijeri na Brodwayu. Adam je sama dizajnirala kostime i osmislila poznatu „Petar Panovu kragnicu“. Dobila izvrsne kritike za svoj nastup, kojem je prethodila neobična priprema, mjesec dana trčkaranja po šumama u planinskom području Catskills. Maude Adams živjela je sa svojom partnericom Louise Boynton s kojom dijeli i grob. Unatoč razlici od dvadesetak godina, jedna od njezinih partnerica bila je i Mercedes de Acosta, poznata “ljubavnica slavnih”.

3. Cecilia Loftus

Nedugo nakon što je odgledala izvedbu Maude Adams, Cecilia Loftus pozvana je na audiciju za novu sezonu. Ona je zaslužna za unošenje „dječačkog“ i „magičnog“ u lik i djelo.

4. Pauline Chase

Pauline Chase bila je miljenica J.M. Barriea. Sam autor komentirao je : “Postoje samo dva načina izvedbe Petra Pana. On mora biti ili ćudljivo, vilinsko stvorenje koje je stvorila Nina Boucicault ili simpatičan mangup Pauline Chase. Ne postoji nijedan drugi način”.

5. Marilyn Miller

“Ona je posjedovala mladost, ljepotu, vrckavu osobnost i neizmjeran plesni talent”, opisao je Marilyn Bruce K. Hansen u knjizi Peter Pan On Stage and Screen. Miller je od rane dobi glumila u vodviljima i sudjelovala u Ziegfeld Follies. Kritičari joj ipak nisu bili naklonjeni i predbacivali su joj da je „suviše lijepa i graciozna“ za ulogu.

6. Betty Bronson

Prvo filmsko uprizorenje Petra Pana Paramountov je nijemi film iz 1924. godine. Bronson je dobila ulogu sa samo 17 godina, iako je do tada imala vrlo malo glumačkog iskustva. “Indijansku princezu” Tigricu Lilly, glumila je kinesko-američka glumica Anna May Wong za koju se smatra da je prva azijsko-američka filmska zvijezda.

7. Eva Le Gallienne

Dvadesetdevetogodišnja Eva Le Gallienne režirala je i glumila u revivalu Petra Pana 1928. godine. New York Times bio je oduševljen njezinom produkcijom, iako su zamijetili da su njezini kostimi bili „kraći od dopuštenog“. Le Gallienne je bila otvorena o svojoj seksualnoj orijentaciji. Bila je u dugotrajnoj vezi s Mercedes de Acosta te navodnoj vezi s Gretom Garbo, Gladys Calthrop i Beatrice Lillie.

8. Jean Arthur

Posljednja izvedba Petra Pana na Broadwayu zapala je Jean Arthur te Borisa Karloffa u ulozi Kapetana Kuke. Britanski filmaš Wendy Toy režirao je djelo.

Arthur je desetljećima živjela sa svojom partnericom “neudanom medicinskom sestrom koja je skrbila za vojne ranjenike” Ellen Mastroianni i bila 17 godina u braku s muškarcem. Navodno je posjedovala gotovo „bolesnu odbojnost prema haljinama“ koje je odbijala čak i kad je to zahtijevala uloga.

9. Veronica Lake

Angažiranje temperamentne Veronice Lake mnoge je iznenadilo. Zbog uloge se odrekla alkohola i upisala tečaj mačevanja kako bi se što je moguće bolje pripremila. Uživala je na kazališnim daskama, daleko od svjetla Hollywooda. “Ljubitelji kazališta bili su oduševljeni njezinim gracioznim kretnjama“, primijetio je Jeff Lenburg, a kada je predstava skinuta s repertoara, Veronica je bila utučena.

10. Mary Martin

Mjuzikl Petar Pan je 1954. godine debitirao s Marijom Martin, poznatom Broadwayskom zvijezdom, koja je dugo priželjkivala tu ulogu. Variety je brujao o tome kako je “gospođica Martin pravi izbor za ulogu, toliko uvjerljiva i neodoljiva kao vječni dječak da se čini nevjerojatnim da Barrie nije napisao to djelo upravo za nju”. NBC je 1955. godine kazališnu izvedbu prenio uživo, a postala je pravi hit. To je bila ujedno i prva dugometražna Broadwayska produkcija prikazana u boji na televizijskim ekranima. Martin je sudjelovala i u snimanju prvog VHS primjerka mjuzikla Petar Pan.

Postojale su glasine o aferi između Jean Arthur i Mary Martin, no one su samo bile dugogodišnje prijateljice i susjede koje su se svađale oko toga tko će se maskirati u Petra Pana na kostimiranim zabavama.

11. Hayley Mills

 

Filmska zvijezda Hayley Mills preuzela je naslovnu ulogu 1969. godine. To je bio njezin debi na kazališnim daskama, iako je već bila poznata po ulogama u The Parent Trap, Pollyanna i ostalim Disney hitovima.

12. Mia Farrow

Mia Farrow primjer je androgine žene kakva se često povezuje s arhetipskom slikom Petra Pana. Međutim, Hallmarkova produkcija iz 1976. razočarala je fanove.

Zamjerali su im kostimografiju koja je bila „primjerenija glumačkoj ekipi iz Kose“ te (pre)starost izgubljenih dječaka.

13. Sandy Duncan

Glumica Sandy Duncan najduže je igrala ulogu Petra Pan na Broadwayu. Već u prvom prizoru, „Duncan nam je dala do znanja da će njezin Petar Pan biti potpuno dječački, vješto izbjegavajući zamke sladunjavosti“, komentirao je The New York Post.

14. Cathy Rigby

Cathy Rigby bila je tijekom ’60. i ’70. godina svjetski poznata gimnastičarka koja se natjecala na Olimpijskim igrama i Svjetskim prvenstvima. Nakon što je prekinula sportsku karijeru, dobila je ulogu Petra Pana u novoj produkciji NBC-a. Rigby je imala stalan angažman u kultnoj predstavi o Petru Panu koja se prikazivala svake godine. Sudjelovala i u TV filmu iz 2000. godine.

15. Allison Williams

Kad se iz NBC-a počelo šuškati o novoj izvedbi koja bi se trebala prikazati ovog prosinca, mnogi su se iznenadili odabirom Allison Williams, Marnie iz hit serije Girls. Robert Greenblatt, predsjednik NBC-a izjavio je da će Williams “donijeti savršen spoj ‘dječačke’ ranjivosti i hrabrosti”, dok su producenti Craig Zadan i Neil Meron obećali da će ona „svojom duhovitošću, toplinom, dinamičnošću i divnim vokalnim sposobnostima kreirati novu kultnu ulogu Petra Pana”. Autostraddle


Povezano