Objavljeno

100 najboljih feminističkih nefikcionalnih djela

Po izboru svojih čitateljica i čitatelja Ms. Magazine objavio je listu sto najutjecajnijih, najdražih i najvažnijih feminističkih nefikcionalnih djela svih vremena.

Prenosimo listu prvih deset najboljih feminističkih djela, a cjelokupnu top 100 listu možete pronaći ovdje.

10. The Purity Myth: How America’s Obsession with Virginity is Hurting Young Women, 2009.

Autorica Jessica Valenti, osnivačica i glavna urednica Feministing.com, u knjizi se suočava i bori protiv kompleksa djevičanstva u Americi te se bavi zabludama o nevinosti i čistoći u današnjoj mediskoj kulturi preopterećenoj seksom.

9. Feminist Theory: From Margin to Center, 1985.

Ime bell hooks, jedne od najznačajnije feminističke teoretičarke i aktiviskinje, našlo se sedam puta na popisu sa tri knjige u Top 10 te na broju 1. ‘Feministička teorija: od margina ka centru’ istražuje način na koji rasizam, klasa i seksizam surađuju u poticanju opresije.

8. Ain’t I a Woman: Black Women and Feminism, 1999.

Druga knjiga bell hooks, naslovljena prema poznatom govoru „Ain`t I a Women“ Sojourner Truth, problematizira američki rasizam i seksizam te načine na koje oni utječu na afroameričke žene tvrdeći da upravo radi tog dvostrukog –izma one imaju najlošiji status u američkom društvu.

7. Female Chauvinist Pigs: Women and the Rise of Raunch Culture, 2005.

Ariel Levy se bavi načinom na koje žene i djevojke same sebe čine seksualnim objektima nudeći feminističke alternative lažnom osnaživanju temeljenom na samoobjektifikaciji.

6. Backlash: The Undeclared War Against American Women, 1991.

Susan Faludi vodi borbu protiv antifeminističkih stavova ističući da „potpuna ravnopravnost spolova/rodova ne samo da nije postignuta već da je borba tek počela.“

5. Nickel and Dimed, 2001.

Kolumnistica Ms.-a Barbara Ehrenreich, kako bi portretirala način života kojeg vode milijuni ljudi u Americi, odlučila se preseliti u drugi grad, raditi za najlošije plaćene poslove poput konobarice, prodavačice u Wal Mart–u, spremačice u hotelu, čistaćice u privatnim domaćinstvima i slično. Uskoro je shvatila da, ne samo što takvi poslovi psihički i fizički umaraju već da ih treba barem dva kako bi se priskrbio krov nad glavom. U svemu tome najteže je ženama s obiteljima koje trebaju uzdržavati.

4. A Room of One’s Own, 1929.

Klasik 1920tih godina autorice Virginie Woolf najbolje opisuje citati  „žena mora imati nešto novaca i vlastitu sobu ako želi pisati.“ U svom radu problematizira koncept žene kao objekta reprezentacije i potrebu autorica za samoreprezentacijom jer su „većinu književnih djela muškarci stvorili iz vlastitih potreba radi osobne koristi“.

3. Sister Outsider: Essays and Speeches, 1984.

Audre Lorde, karipsko-američka feministička spisateljica, objavljuje zbornik eseja s tematikom rase, rasizma, spola, seksizma, seksualnog identiteta i klase. U zborniku se nalazi i često citiranii esej „Master’s Tools Will Never Dismantle the Master’s House” koji radikalno izaziva „način na koji muškarci uče o ženama, a bijelci o rasizmu.“

2. Cunt: A Declaration of Independence, 2002.

Inga Muscio u deklaraciji se zalaže za povratak riječi cunt te diskutira o vlastitom iskustvu s seksualnim radom, pobačajem i solidarnosti.

1. Feminism is For Everybody: Passionate Politics, 2000.

I sam naslov otkriva sadržaj najbolje knjige po izboru čitatelja/ica MS.Magazine-a. bell hooks tvrdi da je feminizam za sve, neovisno o rodu ili vjeroispovjesti te poziva sve da žive feminizam.

Ms. Magazine prvi put je objavljen u prosincu 1971. godine kao ogledni primjerak časopisa za ženska prava u New York Magazinu. Unatoč kritikama da nakon šest mjeseci više neće imati što za reći, danas je institucija feminističkog novinarstva u Americi koji je ženske glasove učinio zvučnim, a feministički svjetonazor dostupan u javnosti. [A.L.]


Povezano