Objavljeno

10 žena koje su ‘postale muškarci’ da bi napredovale

George Eliot/Matt Muset

Od žene u potrazi za nestalim suprugom do novinarke koja je poduzela ekstremne poteze kako bi postala ratna izvjestiteljica, ove su žene bile suočene s činjenicom kako je jedini način da napreduju kao žene, taj da postanu muškarci.

Matt Muset/Tatiana Alvarez

Rođena u Kaliforniji, Alvarez je godinama pokušavala izgraditi karijeru kao DJ. Kontinuirano je dobivala gaže koje su otkazivane nakon što bi na vidjelo izišao njezin spol. Bijesna zbog dvostrukih standarda u glazbenoj industriji, Alvarez je odlučila postati muški DJ po imenu Matt Muset, aka Musikillz. Putem emaila izgradila je još jedan alter ego: agentice Maye Feder, i započela reklamirati Musikillza po losangeleskim klubovima. Uspjeh je bio trenutačan. Alvarez će uskoro biti glazbeni supervizor u filmu o svom životu za koji su prava prošle godine otkupili Warner Brothers.

Denis Smith/Dorothy Lawrence

Lawrence je 1914. bila ambiciozna mlada reporterka s aspiracijama prema ratnom izvještavanju. Rat ju je zatekao u Parizu iz kojeg je kontaktirala brojne britanske novine nudeći svoje usluge, no bila je odbijena uz objašnjenje da ne primaju žene. Iduće godine, kad je imala samo 20, utegnula se u korzet, odrezala kosu i ‘obrijala se’ u nadi da će joj na licu ostati tragovi britvice. Naučila je kretati se poput muškarca te se pridružila redovima Kraljevskih inženjera pod imenom Denis Smith. Odslužila je deset dana na Zapadnoj fronti prije nego što je razotkriven njezin pravi identitet.

Lawrencino razmišljanje išlo je u pravcu da će prerušavanjem u muškarca osigurati sebi pristup mjestima za koja su urednici novina smatrali da je nemoguće pristupiti im kao žena. Iako cenzuriran od strane Ratnog ureda, 1919. godine objavljen je Lawrencin članak Sapper Dorothy Lawrence: The Only English Woman Soldier, utemeljen na njezinim iskustvima u Francuskoj.

James Barry/Margaret Ann Bulkley

Priča o dr. Jamesu Barryju ispričana je tek 2008. godine:  bio je kirurg, pionir britanske vojske koji je preminuo 1865. od posljedica dizenterije. Ubrzo nakon njegove smrti, služavka kojoj je dato u zadatak da pripremi njegovo tijelo za pokop, ustvrdila je kako je Barry žena. Vojni službenici, zgroženi činjenicom da su bili tako ozbiljno zavarani (moguće i bijesni što ih je nasamarila žena), stavili su medicinska izvješća pod ključ. Pisma koja potvrđuju Barryjev pravi identitet kao Margaret Ann Buckley, rođakinju Jamesa Barryja, profesora slikarstva na Kraljevskoj Akademiji, pronađena su 2008. godine. Barry je bio prva biološka žena koja je stekla medicinsku diplomu, imala najviši prosjek oporavljenih pacijenata liječenih tijekom Krimskog rata, te postala prvi kirurg u tadašnjem Britanskom carstvu koji je uspješno izvršio carski rez.

Christian Davies/Christian ‘Kit’ Cavanagh

Rođena 1667. u Dublinu ‘Kit’ nije imala nikakve želje pridružiti se vojsci kao mlada djevojka, no prerušila se u muškarca kako bi to ipak učinila nakon nestanka njezinog supruga iz britanske vojske negdje u Nizozemskoj. Nakon 13 godina potrage, ratnih bitki, ranjavanja, zatočeništva, otpusta te ponovnog mobiliziranja, napokon je pronašla Richarda. Na žalost, on je bio u novoj vezi s drugom ženom. Cavanaghina tajna je otkrivena nakon što je zadobila prijelom lubanje u borbi, te je ponovno otpuštena. Umrla je 1739. te je pokopana uz vojne počasti. Njezina je priča nedavno ispričana u BBC-jevom dokumentarcu Harlots, Housewives and Heroines: A 17th Century History for Girls.

Rena Kanokogi/Rena Glickman

Rena ‘Rusty’ Kanokogi koja je umrla 2009. godine bila je džudo stručnjakinja-pionirka iz New Yorka. Godine 1959. Kanokogi (tada još Glickman) sudjelovala je u YMCA prvenstvu u Utici kao muškarac. Ženama nije eksplicitno bilo zabranjeno natjecanje, no ona je svejedno odrezala kosu i utegnula grudi prije sudjelovanja. Pobijedila je u natjecanju no prilikom primanja medalje upitana je je li žena. Priznala je i medalja joj je oduzeta. U intervjuu za New York Times 2009. izjavila je: „Da sam rekla ne, ne vjerujem kako bi ženski džudo postao dio Olimpijskih igara. U meni se javio osjećaj kako nijedna žena ne bi trebala ponovno proživjeti to što sam ja.“ Džudo je postao olimpijski sport za muškarce 1964. Kanokogi je prijetila Internacionalnom olimpijskom odboru tužbom, te je 1988. na Olimpijskim igrama u Seoulu napokon uveden i kao ženska disciplina, sa Kanokogi na čelu američkog tima.

George Eliot/Mary Ann Evans

George Eliot je moguće jedna od prvih spisateljica koja je upotrijebila muški pseudonim u pokušaju da se njezine knjige shvate ozbiljno. Rođena 1819. živjela je u vremenu kada autorice jesu objavljivane, no većinom u romantičnom žanru. Filozof George Lewes s kojim je imala prilično skanadalozan odnos za to doba (Lewes je bio u braku), ohrabrio ju je na pisanje, te je njezino muško ime hommage upravo njemu.

Sestre Bronte

Poput George Eliot, sestre Bronte su se predstavljale kao muškarci. U počecima svoje karijere, Charlotte, Emily i Anne koristile su pseudonime Currer, Ellis i Acton Bell. Njihova prva knjiga pod tim imenima, naslovljena samo Pjesme, objavljena je 1846. Iduće godine, Charlotte je objavila Jane Eyre kao Currer Bell, a Emily je kao Ellis Bell objavila Orkanske visove.

 Izvor: Telegraph

Prevela i prilagodila: Petra Bezjak


Povezano