Objavljeno

Pomoć kazalištima: Lista drama koje su napisale žene

Kako bi potaknulo američka kazališta da uprizori veći broj drama koje su napisale žene, udruženje spisateljica i producentica poznato pod imenom Kilroys objavilo je popis od 46 drama koje, nakon odličnih kritika struke, publika tek treba otkriti.

Iako su mnoge vodeće osobe iz industrije izrazile spremnost da publici predstave više ženskih autorskih djela, nerijetko sve ostaje samo na obećanjima.

Imajući u vidu ovaj porazan podatak, Sheila Callaghan, dramska spisateljica i članica grupe Kilroys, formirane u Los Angelesu prošle godine, izjavila je kako je cilj liste pomoći umjetničkim ravnateljima da, usprkos zakulisnom rodnom šovinizmu, uvrste ova djela u program i tako napokon odaju priznanje radu dramatičarki.

„Vodili smo razgovore s velikim brojem kazališnih ravnatelja koji brane svoj sezonski lineup žaleći se na činjenicu kako tobože nemaju pristupa dobrim kazališnim komadima koje su pisale žene ili osobe koje se rodno identificiraju kao žene“, rekla je Callaghan i dodala da će „zahvaljujući listi, 46 sjajnih drama naći svoj put do onih koji nikako da ih pronađu“.

Kako bi sastavile popis, članice grupe, koja je dobila ime po subverzivnom grafitu iz Drugoga svjetskog rata, tražile su od 127 vodećih kazalištaraca da među prošlogodišnjim dramama koje su napisale žene, a imale su jedno ili nijedno uprizorenje, izdvoje one najbolje. U istraživanju je spomenuto više od 300 predstava, dok je njih 46 dobilo najbolje preporuke.

Na popisu su se našle predstave poznatih imena, primjerice ona Paule Vogel, dobitnice Pulitzerove nagrade, Tanye Barfield i Halley Feiffer te mnogih drugih, manje etabliranih, poput Janine Nabers i Anne Ziegler.

Upravo će slabiji renome ovih potonjih predstavljati problem za mnoga kazališta koja teže izvođenju novih drama poznatih pisaca ili uspješnica s Broadwaya ili Off Broadwaya. No, Martha Lavey, umjetnička direktorica teatra Steppenwolf iz Chicaga, tvrdi da će ih popis navesti da više razmišljaju o dramskoj raznolikosti koja bi se mogla svidjeti ženskoj publici.

“Neki od najkontroverznijih i najprovokativnijih tekstova koje čitam u zadnje vrijeme napisale su dramatičarke,” izjavila je Lavey.

Studije redovito pokazuju da predstave žena čine tek neznatni dio kazališnih produkcija. Prošlogodišnje istraživanje pokazalo je da su od svih godišnjih predstava izvođenih u devet najvećih kazališta u južnoj Kaliforniji, samo 16% napisale ili režirale žene. Slična je situacija u Washingtonu i na Broadwayu koji prošlu sezonu nije predstavio nove ženske autorske komade. Posljednja, Lucky Guy Nore Ephron s Tomom Hanksom u glavnoj ulozi, igrala je prošlog proljeća. Ni jednu od novih predstava najavljenih za sljedeću sezonu nije napisala žena, no stvari se još stignu promijeniti. New York Times…


Povezano