Objavljeno

10 ženskih uzdanica London film festivala 2014.

Iz filma 'A Girl Walks Home Alone at Night'

U Londonu se trenutno održava 58. BFI London film festival, najveći i najpoznatiji britanski filmski događaj u godini, na kojem će biti prikazano više od 200 filmova, a među njima i mnogi značajni ne samo zato što su u njihovom stvaranju važnu uloge odigrale žene već i zato što progovaraju o važnim temama i potiču postavljanje važnih pitanja.

Ovdje ističemo 10 filmova kojima režiju potpisuju žene ili u kojima su žene ostvarile zapažene uloge.

debbie tucker green – Second Coming

Dramatičarka debbie tucker green u ovom filmu donosi prikaz obične londonske obitelji u neobičnim okolnostima. Jax, koju igra Nadine Marshall, živi u nesretnom braku s Markom (Idris Elba) s kojim ima sina JJ-a (Kai Francis Lewis). Obiteljski suživot opterećen prošlošću postaje još teži kad Jax ostane trudna unatoč liječničkim prognozama da nikad više neće moći zatrudnjeti.

Jessica Sula – Honeytrap

U filmu redateljice Rebecce Johnson pratimo život 15-godišnje djevojke Layle (Jessica Sula) koja silom prilika biva uvučena u aktivnosti lokalnih bandi u južnom Londonu, a zatim, u želji da bude prihvaćena, naruči ubojstvo mladića koji je u nju zaljubljen. Film je to koji kao središnji motiv ima odrastanje djevojke u hipermaskulinom društvu.

Sameena Jabeen Ahmed – Catch Me Daddy

Glumica Sameena Jabeen Ahmed odradila je dobar posao u trileru braće Daniela i Matthewa Wolfea gdje glumi 17-godišnju Lailu, podrijetlom Pakistanku, koja s dečkom bježi od svoje obitelji. U bijegu ih prate dvojica muškaraca kojima je jedina zadaća da uhvate i kazne mlade ljubavnike, sve u ime očeve časti. Film je kompleksno i izazovno umjetničko djelo koje se bavi obiteljskom dinamikom, ali i pitanjima rase i klase.

Karidja Touré – Girlhood

Treći film redateljice Céline Sciamme okupio je žensku glumačku ekipu s Karidjom Touré na čelu. Junakinja filma, Marieme, mijenja svoj životni stil nakon što upozna tri djevojke. Promjena imena, načina oblačenja i napuštanje škole samo su neki od načina na koji Marieme želi postići slobodu. Film možete pogledati na ovogodišnjem ZFF-u.

Guslagie Malanda i Nadia Moussa – My Friend Victoria

Snimljena prema kratkoj priči britanske autorice Doris Lessing, drama progovara o zabludama o rasi, identitetu i klasi u suvremenom društvu. Redatelj filma je Jean-Paul Civeyrac, a ulogama dviju mladih Parižanki različitih sudbina našle su se Guslagie Malanda i Nadia Moussa.

Shonali Bose i Kalki Koechlin – Margarita, With a Straw

Zanimljivi duo, redateljica Shonali Bose i glavna glumica Kalki Koechlin najzaslužnije su za uspjeh ovog izuzetnog filma baziranog na istinitoj priči. Mlada djevojka iz Indije koja boluje od cerebralne paralize dobiva stipendiju za studiranje u SAD-u. Ondje se zaljubi i krene na put samootkrivanja.

Tessa Thompson – Dear White People

Justin Simien snimio je dobru društvenu satiru u kojoj se pozabavio problemom rase u suvremenoj Americi. Četiri studenta, crnaca, nađu se u nezgodnoj situaciji nakon zlobne najave za predstojeću Halloween zabvu. Izvedbom se ističe glumica Tessa Thompson koja glumi Sam White, djevojku izmučenu pitanjima o svojem nasljeđu i rasi.

Meron Getnet i Tizita Hagere – Difret

Mladoj Etiopljanki Hirut (Tizita Hagere) prijeti smrtna kazna za ubojstvo čovjeka koji ju je seksulano zlostavljao. Na njenu stranu staje nadobudna mlada odvjetnica Meaza (Meron Getnet) koja joj pomaže u borbi protiv patrijarhalnih institucija koje ne štite mlade djevojke od prisilnih udaja. Priča je to o sestrinstvu, solidarnosti i mogućnostima suradničkog aktivizma. Film također možete pogledati na ovogodišnjem ZFF-u.

Ana Lily Amripour i Sheila Vand – A Girl Walks Home Alone at Night

U iranskom gradu duhova tajanstvena vampirica vreba mještane. Glavnu junakinju besprijekorno tumači američka glumica iranskog podrijetla Sheila Vand u ulozi koja se poigrava idealima istočne ženstvenosti i drugosti. Kad stanovnik grada upozna zagonetnu vampiricu, započinje nevjerojatna ljubavna priča.

Desiree Akhavan – Appropriate Behavior

Redateljica Desiree Akhavan u svojoj je komediji prikazala muke Shrin, mlade biseksulane žene, Amerikanke iranskog podrijetla u svojim 20-ima, koja očajno želi zadovoljiti tradicionalne obrasce, ali i pospješiti svoju karijeru i ljubavni život.

Izvor: BFI


Povezano