Objavljeno

10 žena za koje ne možemo vjerovati da nisu u Rock’n’Roll kući slavnih

Joan Jett

Iako postoji dosta vrijednih muških glazbenika i (uglavnom) muških bendova čija se odsutnost u Rock and Roll kući slavnih neobjašnjivo nastavlja (npr. Brian Eno, Pixies, The Smiths, The Cure), što se tiče žena, situacija je još depresivnija. U 27 godina, otkako je osnovana Rock’n’roll kuća slavnih, primljeno je 296 članova, uključujući bendove, glazbene pionire, producente i promotore, a samo četrdeset njih su žene.

Stoga donosimo listu deset žena koje bi svakako trebale ući u Rock and Roll kuću slavnih:

1. Joan Jett

Joan Jett, možda i najveća rockerica svih vremena, bila je nominirana prošle godine, no primljeni su The Midnighters i Blue Caps. Također, i 2013. je prošla bez uspjeha za Jett.

2. Siouxsie Sioux

Joan Jett je barem bila nominirana, no Siouxsie nikad nije izazvala ni najmanji interes odbora Kuće slavnih, unatoč tome što je imala produktivniju karijeru od nekih svojih suvremenika te praktički izmislila goth stil.

3. Salt-N-Pepa

Sigurno najeklatantniji hip hop propust, jednako vrijedan prijema kao i Run DMC. Cure su izdale četiri hit albuma zaredom između 1986. i 1993., uključujući i album Very Necessary koji je proglašen najuspješnijim albumom ženskih hip hop izvođača.

4. Betty Davis

Ako u Kući slavnih postoji mjesto za umjetnika čiji utjecaj i karakter nadmašuju njihov komercijalni uspjeh, onda sigurno postoji mjesto za Betty Davis. Njezina raskoš i neskrivena seksualnost su revolucionarni, a također, svatko tko pjesmu započne stihom “He was a big freak/ I used to beat him with a turquoise chain”, zaslužuje mjesto u kući slavnih.

5. Kate Bush

Kriteriji Rock and Roll kuće slavnih su toliko nejasni da je selekcija gotovo proizvoljna, ali ipak, teško je reći što više Kate Bush treba učiniti kako bi zadovoljila njihove zahtjeve. Ona je bila izrazito utjecajna, a zasigurno je doprinijela rock and rollu prodajom iznenađujuće količine glazbenih zapisa tijekom posljednjih 30 godina.

6. Nina Simone

Naravno, Simone nije baš oličenje rock’n’rolla, ali nije niti Billie Holiday, koji je primljen u kategoriju “Early Influence” 2000. godine. Simone, jedan od najuzvišenijih ženskih vokala svoje generacije, mora biti vrijedna spomena barem u nekoj kategoriji kuće slavnih.

7. Cher

Zaista je teško povjerovati da karijera koja traje već pola stoljeća ne zaslužuje isto priznanje kao i Donovan i The Dave Clark Five.

8. Cyndi Lauper

Odbor zapravo nikada nije znao što bi s Lauper (iako je bila puno puta nominirana za Grammy), i očito još uvijek ne zna. Lauper nikada nije bila ni nominirana za Kuću slavnih, unatoč tome što je istinski bila globalna zvijezda tijekom 80-tih i ostala visoko cijenjena izvođačica i danas.

9. Karen Carpenter

Znate li koliko se bubnjarica nalazi u Rock and Roll kući slavnih u ovom trenutku? Pogreška bi se mogla ispraviti uključe li Carpenter, te tako također odaju priznanje podcijenjenom, ali važnom pjesničkom talentu.

10. Sinéad O’Connor

Je li Sinéad O’Connor previše kontroverzna za Hall of Fame? Vrlo vjerojatno. Ali ipak, O’Connor je bila jedna od najvidljivijih individualnih izvođačica rock ‘n’ rolla u posljednjih 25 godina, te također i jedan od njegovih najvećih komercijalnih uspjeha.


Povezano