Objavljeno

10 stvari koje govorite kada ignorirate nečije rodne zamjenice

Diskriminacija transrodnih osoba događa se često na „mikro“ razini, u svakodnevnim situacijama, najčešće u međuljudskoj komunikaciji. Mnogi previđaju važnost onoga kako nekoga oslovljavaju, a neprimjerena rodna zamjenica koju upotrebljavamo zapravo je vrlo rječita i govori, u najmanju ruku, sljedećih deset stvari:

 
Poznajem te bolje no što poznaješ sam/a sebe

Ustrajavanje na neprimjerenoj rodnoj zamjenici drugoj osobi govori: „Kako bi ti mogao/la znati svoj rod? Samo ja to mogu znati, ti si u zabludi“.

Nečiji rodni identitet, odnos prema vlastitom tijelu i konceptima feminiteta i maskuliniteta osobna je stvar pojedinca. Otkad smo mi stručnjaci za tuđe živote i mjerodavni da odlučujemo o njima?

Radije bih te kontinuirano povređivao/la nego promijenio/la način na koji ti se obraćam

Naše svakodnevno krivo oslovljavanje, izraz je kritike, otpora i neuvažavanja. Biste li radije nekoga povrijedili ili jednostavno promijenili način na koji govorite?

Tvoj osjećaj sigurnosti nije mi važan

Osim što neprimjerenom rodnom zamjenicom iskazujemo izostanak poštovanja i uvažavanja, njome umanjujemo i osjećaj osobne i fizičke sigurnosti druge osobe. Njihovu transrodnost otkrivamo potencijalno agresivnoj okolini i/ili ih izlažemo riziku od gubitka posla i/ili mjesta stanovanja. Kada netko od nas traži da koristimo određene rodne zamjenice, to je ponekad i mjera sigurnosti.

Tvoj identitet nije stvaran i ne treba ga priznati

Čuti nečiju istinu, ali ne uvažavati je, isto je što i reći: „Rekao si da imaš psa, ali ja volim mačke, pa ću se pretvarati da imaš mačku. Evo ti vrećica hrane za mačke“ ili “Rekao si da živiš na trećem katu, ali ja se mrzim uspinjati stepenicama, pa ću prebaciti party za tebe u stan u prizemlju i praviti se da je tvoj.”

Istina se neće izmijeniti bez obzira na naš stupanj otpora.

Želim svojim primjerom poučiti sve oko sebe kako da te ne poštuju

Kada se kontinuirano služimo krivim rodnim zamjenicama kreiramo određeni model ponašanja. Za transrodnu osobu to znači sve veći broj situacija u kojima je potrebno druge ljude ispravljati i outati se uvijek iznova.

To što te povrjeđujem je ok, jer se osjećam ugodnije

Ok je što nekoga sustavno povrjeđujemo, jer nas alternativa izvlači iz zone komfora i komplicira nam život.

Čujem da govoriš, ali te zapravo ne slušam

Da, da, čuo sam što si rekao/la o svom iskustvu, ali zapravo te nisam slušao/la. Ignorirat ću ono što govoriš i nastaviti ti se krivo obraćati.

Uvažavanje tvoje životne stvarnosti nije mi prikladno

Neću se ponositi tvojom hrabrošću da živiš svoju istinu i otvoreno ju podijeliš s drugima. Ignorirat ću tvoju istinu jer mi ona predstavlja nelagodu. Trebao/la bih se osjećati ugodno u svim situacijama, a vrednovanje tvog identiteta predstavlja mi teret.

Transrodne osobe suočavaju s nesrazmjerno većom razinom nasilja, suicida, beskućništva i diskriminacije, no moje hvatanje u koštac sa zamjenicama ipak je tragičnije.

Radije bih da mi prešućuješ svoju istinu

Radije bih da ti živiš u laži, samo kako bi meni bilo ugodnije. Ne želim da prigrliš mogućnost sreće i budeš autentično biće.

Ja nisam tvoj/a saveznik/ca, tvoj/a prijatelj/ica, tvoja osoba od povjerenja

Svojim kritikama i neuvažavanjem identiteta, dokazao/la sam da nisam netko s kime možeš otvoreno razgovarati, tko će te slušati i zagovarati, netko u čijem društvu se možeš osjećati ugodno. Kada odabirem krive zamjenice, zapravo ti dokazujem da su moji interesi važniji od tvoje sigurnosti, dostojanstva i vrijednosti. EverydayFeminism


Povezano