Objavljeno

10 odličnih filmova britanskih redateljica

Blue Scar

Povijest ženske filmske režije u Velikoj Britaniji nejasna je i dvosmislena, a prošla su desetljeća prije nego što je veći broj žena dobio priliku okušati se iza kamere. Izgubljeni film Dinah Shurey The Last Post (1929) bio je vjerojatno jedini igrani film koji je tom desetljeću režirala žena, a stvari kreću na bolje tek 1950-ih s filmovima Wendy Toye, Muriel Box i Lorenze Mazzetti .

Zanimljivo je da burne 1960-e donose mali broj prilika za žene u britanskoj kinematografiji, kao i 70-e kojima je dominirala radikalna eksperimentalistica Jane Arden, ali u 80-ima i 90-ima vidljivost napokon ostvaruje nova generacija autorica, uključujući Sally Potter, Penny Woolcock, Kim Longinotto i Lynne Ramsay.

British Film Institute donosi stoga neka od najznačajnijih ženskih redateljskih ostvarenja britanske kinematografije.

Blue Scar (1949) – Jll Craigie

Jill Craigie istaknula se nizom odličnih dokumentaraca, a Blue Scar jedini je fikcionalni film koji je napravila. Ova drama smještena je u jugozapadni Wales dvije godine nakon što je nacionalizirana tamošnja rudarska industrija, a karakterizira ju redateljičin oštar politički komentar te visok stupanj autentičnosti. Nakon Blue Scara, Craigie režira dokumentarac To Be a Woman (1951), koji se smatra njezinim najboljim filmom.

Simon and Laura (1955) – Muriel Box

Ova adaptacija istoimenog kazališnog komada odlična je satira ranih dana televizije, konkretno BBC-a. Glavni likovi, bračni par Simon i Laura Foster dobivaju ponudu da sudjeluju u TV seriji koja bi se snimala u njihovoj kući, a u kojoj bi oni trebali glumiti idiličan bračni par. Film daje satiričan komentar na koncepte reality showa i TV sapunica.

Ruddigore (1967) – Joy Batchelor

Utemeljen na istoimenoj komičnoj operi, Ruddigore je drugi dugometražni animirani film koji je napravljen u VB (prvi je film Animal Farm iz 1954. godine koji je korežirala Batchelor). Redateljica je unijela dosta preinaka u originalni libreto, a film odlikuju jaki ženski likovi.

The Other Side of the Underneath (1972) – Jane Arden

Jedan od najradikalnijih feminističkih filmova ikad napravljenih u VB, ovaj je film svojevrsna studija mentalno oboljelih žena koje sudjeluju u terapiji u zapuštenoj bolnici, smještenoj u idilični krajolik Welsha. Jedan je od rijetkih filmova koji ozbiljno shvaća mentalno oboljenje žena i razne manifestacije koje može poprimiti, a sastoji se od spoja konvencionalne glume, simboličkih halucinacija, prave grupne terapije te nekoliko grotesknih scena u kojima sudjeluju ljudi koje je društvo doista odbacilo, čime se postavlja i pitanje u kojoj je mjeri film zapravo i eksploatacijski.

Orlando (1992) – Sally Potter

Inventivna adaptacija istoimenog romana Virginije Woolf, s Tildom Swinton u glavnoj ulozi. Njezine riječi i pogledi upućeni kameri inventivna su interpretacija izravnog odnošenja Virginije Woolf prema svojim čitateljima. Orlando je tipičan za redateljičin raznovrstan pristup filmu još od ranih eksperimentalnih radova i njezinu uključenost u druge grane umjetnosti, uključujući koreografiju i glazbu.

Bhaji on the Beach (1993) – Gurinder Chadha

Komičan prikaz britanskih Azijatkinja koje se suočavaju i raspravljaju o svojim životnim razočaranjima, dok provode dan na plaži. Film dotiče teme poput obiteljskog nasilja, međurasnih napetosti i neplanirane trudnoće, a obrađuje i sukob mlađih i starijih generacija.

Under the Skin (1997) – Carine Adler

Intenzivna drama koja prikazuje psihički slom 19-godišnje Iris, koja nakon iznenadne smrti majke pokušava pronaći smisao u neobaveznim seksualnim odnosima sa strancima. Film je dobio nagradu Michael Powell na Edinburgh Film Festivalu 1997. godine i predstavlja važno mjesto u britanskoj i feminističkoj kinematografiji zbog nekompromisnog prikaza ženske seksualnosti iz ženske perspektive.

The Arbor (2010) – Clio Barnard

Ovaj je eksperimentalni debi ujedno i kritika dokumentarističke forme, kao i portret jednog stambenog naselja i njegovih stanovnika. Barnard u filmu koristi mnoge eksperimentalne metode, koje kombinira s elementima realizma. Njezin je drugi film The Selfish Giant iz 2013. godine.

Dreams of a Life (2011) – Carol Morley

Tijelo Joyce Carol Vincent pronađeno je u njezinoj kući u sjevernom Londonu 2006. godine, dvije godine nakon što je umrla. U dokumentarnoj drami Dreams of a Life, redateljica slaže fragmente iz Vincentinog života kako bi pokušala shvatiti kako je došlo do njezine smrti, te kako to da je ta smrt ostala neprimijećena čak dvije godine. Film uključuje i razgovore s Vincentinim prijateljima i kolegama.

Wuthering Heights (2011) – Andrea Arnold

Nakon prva dva filma, Red Road (2006) i Fish Tank (2009), koji temelje vuku iz britanske tradicije socrealizma, Andrea Arnold se za svoj treći film oslonila na još jedan prepoznatljivo britanski žanr – adaptacije književnih djela. Film je adaptacija istoimenog viktorijanskog romana, a usprkos tradicionalnom žanru, Arnold u film unosi svoj specifični stil.


Povezano