Objavljeno

10 najboljih karakternih glumica

Uglavnom ih nećete vidjeti u glavnim ulogama, no one svojom upečatljivom izvedbom osvježe svaku, pa i tisuću puta prožvakanu, priču dajući joj originalnu notu i pružajući publici nezaboravni filmski doživljaj.

Kao majstorice prerušavanja ili eksperti za igranje određenog tipa žene, najčešće dobivaju uloge najbolje prijateljice, šefice, tajnice, nastavnice, sestre, negativke ili majke. Iako nisu protagonistice, nerijetko su njihove uloge najzanimljivije, najintrigantnije ili pak najzabavnije.

Neke od njih, poput Holly Hunter, Glenn Close, Meryl Streep, Emme Thompson, Toni Collette, Melisse McCarthy, Cate Blanchett i Tilde Swinton, uspjele su prokrčiti put do zvjezdanog vrha, zbog čega ovdje skrećemo pozornost na one manje poznate.

Joan Cusack

Ova je genijalna komičarka tijekom 30 godina stvorila cijeli spektar komičnih likova, od razdražljivih i maničnih do dobrodušnih i naivnih žena u filmovima In&Out (1997), Rock’n’roll škola (2003) ili Obitelj Adams 2 (1993). Dok briljira u ulogama nervoznih žena na rubu, poseban se kreativni naboj osjeća kad glumi uz bok brata Johna Cusacka.

Ruth Gordon

Kazališna glumica slavu je stekla u poznim godinama igrajući uloge drskih i ekscentričnih starijih gospođa. Iako je 1968. dobila Oscara za sporednu ulogu u filmu Rosemaryna beba (1968) slavu će steći tri godine kasnije zahvaljujući ulozi osebujne Dame Maude Chardin u Harold i Maude (1971).

Amanda Plummer

Dok glumi oči, glas i tijelo ove neobične glumice podrhtavaju. Premda je ta osobina bila njena jaka točka, primjerice u Svijetu prema Garpu (1882), Kralju ribara (1991) i Igrama gladi: Plamen, u Paklenom šundu (1994) njen grleni glas tjera druge na drhtanje.

Greta Gerwig

Ulogom najbolje prijateljice, neukrotive i neprilagođene, čini pravi kontrast dosadnjikavoj glavnoj junakinji unoseći živost u horor Vražja kuća (2009). Posvećena je radu na indie sceni, a ponekad surađuje u pisanju scenarija za filmove u kojima glumi, kao u slučaju Frances Ha (2012) Noaha Baumbacha.

Elsa Lanchester

U povijesti filma postoje mnogi/e glumci/ice koji/e zabljesnu u nekom filmu na par trenutaka, no ipak nam se urežu u pamćenje. Jedna od takvih je Elsa i njena izvedba u Frankensteinovoj mladoj (1935). Igrala je neobične i ekscentrične likove na način koji je odudarao od tadašnjih glumačkih ideala.

Imelda Staunton

Njen su zaštitni znak vedrina i dopadljivost koje je prezentirala u, između ostalog, Puno vike nizašto (1993), Razum i osjećaji (1995) i Zaljubljeni Shakespeare (1998). Međutim ubrzo su uslijedile drugačije uloge, poput Vere Drake u istoimenom filmu i Dolores Umbridge u Harryju Potteru (2007).

Shelley Duvall

Sudbina je htjela da 1970. očara Roberta Altmana na jednoj zabavi i da ubrzo dobije prvu od brojnih uloga u njegovim budućim filmovima. Unosila je svježinu u gotovo svaki film u kojem je sudjelovala i zato su ju redatelji poput Stanleya Kubricka i Terryja Gilliama tražili da sudjeluje u njihovim projektima.

Maggie Smith

Iza brojnih glumačkih nagrada, desetljeća provedenih u kazalištu, novijih televizijskih uspjeha, počasnih titula i izvanrednog talenta krije se glumica nevjerojatnog glumačkog raspona. Karijeru su joj obilježile uloge dvaju profesorica: Miss Jean Brodie za koju je dobila Oscara i Minerve McGonagall u Harryju Potteru (2001).

Lili Taylor

Taylor je 90-ih godina odigrala jedne od najboljih ženskih uloga: bila je vampirica u filmu Ovisnost (1995), radikalna feministkinja u I Shot Andy Warhol (1996), ljubavna žudnja Rivera Phoenixa u Okrutnoj igri (1991). Mada više ne radi kao prije, svaki njen angažman vrijedan je pažnje, poput najnovijeg u hororu Prizivanje (2013).

Frances McDormand

Premda rijetko igra glavnu ulogu uvijek se čini da upravo ona dominira. Ova dobitnica više nagrada za ulogu Marge u Fargu (1996) utjelovljenje je sporedne glumice koja sebe ne stavlja u prvi plan i uz koju zasjaju glavni nositelji radnje.

Taste of Cinema donosi još čak 20 imena, pa ako svoju favoritkinju niste pronašli/e na ovoj listi, kliknite ovdje.

Povezano