Objavljeno

10 filmova u režiji žena kojima se radujemo u 2015.

Scena iz filma Madame Bovary

Donosimo vam listu filmova koji su nam zapeli za oko, a vladat će kino dvoranama u 2015. Naravno, u režiji strašnih žena. Dakle, pripremite se, krećemo.

U siječnju je izašao film Appropriate Behavior u režiji redateljice iranskog podrijetla, Desiree Akhavan. Iako na prvu britki humor podsjeća na stil Lene Dunham, ne dajte se zavarati. Rukopis ove genijalne žene vidljiv je u scenariju, režiji i glumi jer samostalno objedinjuje sve troje. Naime, Akhavan nam donosi urnebesno smiješnu biografsku priču o sazrijevanju u Brooklynu.

Sljedeći na popisu je film redateljice i grafičarke Marjane Satrapi. The Voices izlazi u veljači ove godine. Riječ je o nevjerojatnim utjelovljenju crnog humora i sumorne atmosfere u kojoj naizgled dobroćudni čovjek razgovara s glavom djevojke koju je ubio. Zaplet postaje sve uvrnutiji, usudite se pogledati.

Iako se na prvu čini kako Jupiter Ascending redateljice Lane Wachowski možda i nije film koji će se svidjeti masama zbog svoje nepretjerano inovativne forme SF-a, zasigurno postoji nekoliko legitimnih razloga zbog kojih se našao na listi. Jedan od njih je i glumačka postava koju čine Mila Kunis, Channing Tatum i Eddie Redmayne što ovom filmu daje mogućnost da ostavi trag znatno dublji od očekivanog.

Sljedeća dobra vijest je da stiže Hamlet sa ženskom glumačkom postavom, a premijera se očekuje u ožujku ove godine. Sarah Frankcom i Margaret Williams sve tradicionalno muške uloge u filmu zamjenjuju ženskima. Zanimljiv twist u neobičnoj režiji tjera nas da provedemo dva sata prilijepljeni, nažalost uz neki ekran manji od kino platna, jer će se film prikazivati jedino u 200-tinjak kina u Velikoj Britaniji i Sjevernoj Irskoj.

Manično depresivni Marc Ruffalo pokušava odgojiti dvije djevojčice izrazito slobodnog duha nakon odlaska svoje supruge Zoe Saldana radi upisa diplomskog studija u New Yorku. Komedija/drama sadrži biografske elemente redateljice Mayije Forbes, a u kina dolazi u travnju ove godine. Do sada je već napisala i producirala epizode Larry Sanders Showa te napisala dječje filmove Monsters vs. Aliens i Diary of a Wimpy Kid: Dog Days. Kada se prisjetimo svega viđenog, Infinitely Polar Bear je film svakako vrijedan pažnje.

Pitch Perfect 2 drugi je film s liste u kojem glumi Anna Kendrick. Čini se kako je ovo njena godina jer u 2015. dolaze još četiri filma u kojima tumači neke od uloga. Nadamo se samo da neće zapostaviti tweetanje jer bi nas to uistinu rastužilo. Film je snimljen pod redateljskom palicom Elizabeth Banks koja u filmu Perfect Pitch 1 tumači ulogu sutkinje.

Na proljeće je planirana premjera ekranizacije kultnog djela francuskog realizma,Madame Bovary. Miji Wasikowskoj će se u filmu još pridružiti Ezra Miller, Rhys Ifans, Laura Carmichael i Paul Giamatti. Čini se kako je redateljica Sophie Barthes itekako dobro odradila svoj dio zadatka jer je poznato kako je film već hvaljen u festivalskim krugovima.

U kolovozu ove godine planira se izlazak romantične drame Me Before You u kojoj Emilia Clarke tumači lik žene čiji je posao briga za Claflin, ženu osuđenu na invalidska kolica, koju mora uvjeriti kako je život vrijedan muke i truda. Thea Sharrock redateljica je ovoga filma.

Mary Shelley’s Monster je film kojem se možemo veseliti nakon dugog toplog ljeta. Producentica filma Rose Ganguzza tvrdi da se radi o priči o mladosti koja nadilazi vrijeme. Ova gotička romansa o ljubavnom trokutu i najneobičnijoj tinejdžerskoj heroini 19. stoljeća , ispričana je na vrlo suvremeni način. Redateljica,Coky Giedroyc još nije odabrala kompletnu glumačku postavu, no poznato je kako će glavnu ulogu Shelly igrati Sophie Turner iz mega popularne ekranizacije Igra prijestolja.

Posljednji, no ne i manje važan, film je redateljice Sarah GavronSuffragette planiran također za jesen ove godine. Emmyijem nagrađivana Abi Morgan, napisala je scenarij o vojsci žena koje su pokrenule feministički pokret. Za film je angažirana sjajna glumačka postava koju, između ostalih, čine Meryl Streep i Helena Bonham Carter. The Mary Sue…


Povezano