Objavljeno

10 inspirativnih dokumentaraca za kreativnu 2015.

U novu godinu mnogi/e od nas ulaze s nekim novim odlukama i ciljevima, Flavorwire za inspiraciju predlaže sljedećih 10 dokumentarnih filmova.


The Punk Singer

Feministička punk ikona Kathleen Hanna jedna je od osnivačica pokreta riot grrrl iz devedesetih, a dokumentarac Sini Anderson slijedi njezinu karijeru od stvaranja zinova i prvih pjesničkih konstrukcija do sazrijevanja kao aktivistkinje i uspješne glazbenice. Radi se o inspirativnom portretu umjetnice koja pripada tradiciji ponosnog individualizma.

Jodorowsky’s Dune

Filmska adaptacija utjecajnog romana Franka Herberta, Dune, u izvedbi već legendarnog Alejandra Jodorowskog, u središtu je ovog dokumentarca. Njegova vizija i osobnost fasciniraju, a osjećaj ponosa, ambicije i ljubavi prema stvaranju filmova jasni su u priči koju donosi Frank Pavich.

!Women Art Revolution

Judy Chicago, The Guerrilla Girls i Barbara Kruger samo su neke od pionirki i liderica feminističkog pokreta u umjetnosti. U režiji Lynn Hershman Leeson, film koristi arhivske materijale i intervjue kako bi locirao sociopolitičke paralele koje su upogonile pokret i srušile dotadašnje prepreke u svijetu umjetnosti.

The King of Kong: A Fistful of Quarters

‘Gejmar’ ovih dana nije tako ugodna riječ, ako uzmemo u obzir kontroverze vezane uz tretman mnogih igračica, a osobito onih koje kritiziraju seksističke i nasilne elemente gejmerske kulture. King of Kong, vodi nas u igračko doba nevinosti kada su muškarci, žene i djeca igrali rame uz rame.

Man on Wire

Dokumentarni film Man on Wire odaje počast francuskom umjetniku na žici, Philippeu Petitu, koji je ispunio naslovnice kada je 1974. godine balansirao na žici postavljenoj između tornjeva njujorškog WTC na visini većoj od 400 metara.

The Beaches of Agnes

Agnes Varda je svoj prvi film snimila još 1954. godine, a njezin posljednji, možda je intimni dokumentarac iz 2008., snimljen tijekom njezinog 80. rođendana koji bilježi njezina sjećanja  i mjesta iz prošlosti koja su oblikovala njezine filmove i umjetnost svih ovih godina.

Double Dare

Film Amande Micheli o holivudskim kaskaderkama slijedi dvije pionirke, Jeannie Epper i Zoe Bell, kroz period od nekoliko godina. Iako nije iscrpan koliko bi mogao biti, Double Dare ipak otkriva probleme s kojima su ove žene suočene, od nesigurnosti u vlastito tijelo i ismijavanja kolega do diskriminacije zbog dobi.

Herb & Dorothy

Poštanski djelatnik i knjižničarka iz Brooklyna sakupili su zavidnu kolekciju minimalističke, konceptualne umjetnosti. Bez ikakvog umjetničkog treninga, Vogelovi su prepoznali važnost gotovo 5,000 djela umjetnika poput Roya Lichtensteina, Sola LeWitta i Richarda Tuttlea, a njihovo oduševljenje stvarima koje niti nemaju potrebu razumjeti, zarazno je. 

Mad Hot Ballroom

Amy Sewell istražuje plesne programe u njujorškim javnim školama i djecu koja sudjeluju u gradskim natjecanjima. Iako dolaze iz različitih obitelji, često i siromašnih četvrti, plesači/ce naprosto sjaje kada su zajedno na plesnom podiju.

Steve Jobs: One Last Thing

Pušten u distribuciju samo mjesec dana nakon njegove smrti, dokumentarac prati uspon Stevea Jobsa na poziciju glavnog izvršnog direktora Applea, te utjecaj koji je njegov doprinos tehnologiji značio za ostatak svijeta.


Povezano