Objavljeno

5 feminističkih dokumentaraca koje vrijedi pogledati u 2018.

Filmovi s ženskim protagonisticama u 2017. možda su oborili rekorde na kino blagajnama, no prema izvještaju Centra za istraživanje žena na televiziji i filmu iz San Diega, žene su činile samo 24% ukupnog broja protagonista u 100 najuspješnijih filmova prošle godine – što je pad od 5% u odnosu na 2016. godinu.

Međutim, u žanru dokumentarnog filma ženska prisutnost ostaje jaka. U 2018. očekuje nas niz filmova koji slave žene koje su razbijale granice, a koji prikazuju raznolikost ženskih iskustava. U nastavku pročitajte kojih pet filmova je nama zapelo za oko!

* Ladies First *

“Želim da moja priča inspirira svaku djevojku,” kaže indijska sportašica Deepika Kumari u novom dokumentarnom filmu Ladies First. “U našoj zemlji čak i osobe koje su visoko obrazovane smatraju da djevojke ne mogu biti sportašice. Po mom mišljenju, oni su ludi.” U dokumentarcu koji je Netflix objavio 8. marta kako bi obilježio Dan žena, pratimo Kumarinu inspirativnu priču o borbi za opstanak. Kumari je kao dvanaestogodišnjakinja krenula u potragu za hranom, slučajno se počela baviti streličarstvom i u periodu od četiri godine postala najbolja streljačica na svijetu. Godine 2010. osvojila je zlatnu medalju na Igrama Commonwealtha u Delhiju. Dokumentarac prati njezin put od ruralne indijske zajednice do Rio de Janeira, gdje se natjecala na Olimpijskim igrama, iscrtavajući izvanredan portret mlade žene koja je odoljela bijedi siromaštva, partijarhalnim stavovima i profesionalnim zaprekama kako bi ispunila svoje snove. Ovaj dokumentarac već je prikazan u nevladinim organizacijama i sirotištima u Mumbaiju u nadi da će osnažiti mlade djevojke koje se žele baviti sportom. Obarajući svjetske rekorde, Kumari je postala živući dokaz da djevojka s margine društva itekako može kreirati vlastitu budućnost.

* Here to be Heard: The Story of the Slits *

“Te četiri žene bile su poput dinamita, a cijela priča je izgledala kao eksplozija feminizma na bini,” prisjeća se Don Letts, nekadašnji menadžer benda The Slits u novom dokumentarnom filmu Here to be Heard: The Story of The Slits. Glazbeni dokumentarci trenutno uživaju svoje zlatno doba, a najavljeni izlazak filma o prvom globalnom ženskom punk bendu koji je svojom provokativnom glazbom, neugodnim ludorijama i blatnjavom estetikom razbjesnio društvo svakako će doprinijeti toj pomami. Film za čiju su realizaciju sredstva prikupljena u crowdfunding kampanji prepričava živopisnu priču o bendu i životima žena koje su u bile uključene u njegov rad, od osnivanja 1976. godine do smrti vodeće vokalistice Ari Up u 2010. godini. Uz mješavinu do sada neviđenih arhivskih snimaka te intervjua sa samim članicama benda, film istražuje kako su Tessa, Palmolive, Viv Albertine i četrnaestogodišnja Ari Up presjekle veze s (tradicionalnim) rock ‘n’ rollom i postale pionirkama ‘Punky Reggae’ pokreta, usprkos glazbenoj sceni koja je bila preplavljena muškarcima i društvu koje je vjerovalo da bi žene trebale znati gdje im je mjesto. Sa četrdesetom obljetnicom njihovog kultnog albuma Cut koja nas očekuje 2019. godine, ovo je pravi trenutak da prepoznamo žene koje su započele žensku punk revoluciju.

* Seeing Allred *

Žedna slave, beskrupulozna feministkinja, profitira na žrtvama: Gloria Allred “počašćena” je različitim epitetima za vrijeme svoje 30-godišnje karijere kao odvjetnice za ljudska prava. Zastupala je različite stranke: od 33 žene koje su optužile Billa Cosbyja za seksualno zlostavljanje do obitelji Nicole Brown Simpson, ubijene supruge O. J. Simpsona. Unatoč neprekidnoj medijskoj pozornosti, Allredina posvećenost ženskim pravima nedovoljno je dokumentirana, što ovaj film želi ispraviti. Film prati Allredin put od učiteljice do najistaknutije američke odvjetnice te donosi zanimljive arhivske snimke koje prikazuju njen angažman u ženskom pokretu 1970-ih. Od borbe za Amandman o jednakim pravima do zagovaranja ukidanja zastare u slučajevima silovanja, film pokazuje kako je Allred naučila koristiti moć medija da upozori na ženska prava, često dajući prostor žrtvama da ispričaju svoju verziju priče. U kontekstu pokreta #MeToo, njena neumorna borba za pravdu za žrtve seksualnog nasilja aktualnija je no ikad prije.

* Silvana *

Švedska reperica i queer punk feministkinja Silvana Imam u središtu je ovog hrabrog dokumentarca koji prati Silvanino zalaganje za prava manjinskih zajednica kroz beskompromisni rap. Film prati razdoblje od tri godine, a započinje sa švedskim parlamentarnim izborima na kojima jedna nacionalistička grupa postaje treća najveća stranka u zemlji. Kao osoba litavskog i sirijskog podrijetla, Imam je prikladna predvodnica antirasističkog pokreta. Istovremeno, zbog svoje veze s pop zvijezdom Beatrice Eli one također postaju simbol nade za švedsku LGBTQ zajednicu. Pratimo kako se Imam zaljubljuje u Eli, što je osobito zanimljivo je jer riječ o privatnim snimkama koje je Imam sama snimila na prijedlog triju redateljica filma: Mike Gustafson, Olivije Kastebring i Christine Tsiobanelis. Bilo da je na barikadama, u krevetu ili pred publikom uvikuje “Razbijmo patrijarhat!”, Imam uvijek ostaje svoja.

 

* Westwood: Punk, Icon, Activist *

Od punk fetiš odjevnih komada i Anglomania kiltova, do ljubičastih platformi u kojima je na pisti pala Naomi Campbell, Vivienne Westewood redefinira britansku modu već 40 godina. Ovaj dokumentarac po prvi put donosi fascinantnu priču o životu, modi, aktivizmu i kulturnom značaju ove dizajnerice upečatljive narančaste kose. Kombinirajući arhivske snimke, intervjue i intimni pristup, film dijeli Westwoodin život u tri “čina”: njen bijeg iz Derbyshirea i punk korijene; izgradnja modnog carstva; i današnji aktivizam vezan uz okoliš. Mnogi će u filmu tražiti njezine slavne kreacije, ali najzanimljiviji aspekt filma je njezino nadilaženje osobnih i profesionalnih prepreka.

 

Izvor: Harper’s Bazaar


Povezano