Objavljeno

Znanstvenici desetljećima vjerovali da samo muške ptice mogu pjevati

Istočna plavica (foto: Wikimedia Commons)

Znanstvenici već više od 150 godina vjeruju da kod većine vrsta ptica samo mužjaci mogu pjevati, proizvodeći složene vokalizacije u sezoni parenja, dok je kod ženki mogućnost vokalizacije rjeđa i neuobičajena.

Međutim, u proteklih 20 godina istraživanja su pokazala da kod brojnih vrsta ptica, osobito u tropskim krajevima, i ženke i mužjaci mogu pjevati. Neki od primjera su Icterus icterus (nacionalna ptica Venezuele) koja pjeva tijekom cijele godine kako bi obranila teritorij, te Sialia sialis (istočna plavica) koja pjevom komunicira s partnerima u vrijeme parenja.

Novija istraživanja pokazuju da je ženski pjev rašireniji nego što se mislilo i da postoji velika mogućnost da se muški pjev razvio upravo od izvornih vokalizacija ženki.

Nedostatak znanja o ovom području potaknuo je skupinu istraživačica da analiziraju spol autora/ica istraživanja pjeva ženskih ptica u proteklih 20 godina. Naime, primijetile su da su upravo žene autorice najznačajnijih novijih istraživanja.

Analiza je pokazala da su znanstvenice zaslužne za promjenu ustaljenog – i pogrešnog – uvjerenja da je pjev karakteristika isključivo muških ptica. Konkretno, vjerojatnost da će muškaraci istraživati pjev ženki bila je 24 posto manja.

“Da se manje žena počelo baviti ovim područjem, izgledno je da bi bilo potrebno puno više vremena da dođemo do ovog novog razumijevanja evolucije ptičjeg pjeva,” kazale su autorice analize.

“Naša analiza nepobitno dokazuje važnost toga tko su istraživači/ce, otkud dolaze, kakva su im iskustva, kojeg su spola/roda/rase itd. jer sve to utječe na njihov znanstveni rad. Ovo nam jasno poručuje zašto je važno povećati raznolikost u svim znanstvenim poljima,” zaključuju autorice. WEF


Povezano