Objavljeno

Znanstvenica napisala 270 stranica na Wikipediji posvećenih ženama

Jess Wade je znanstvenica na zadatku: želi da svaka žena koja je dala doprinos znanosti dobije priznanje koje zaslužuje – počevši od članka na Wikipediji.

“Prošle godine napisala sam ih oko 270,” kaže Wade, koja je postdoktorska istraživačica u polju plastične elektronike na londonskom Imperial Collegeu. “Obično imam zadani cilj koliko ću članaka napisati po danu, ali ponekad se zanesem i napišem tri.”

U medijima se dosta govori o potrebi za povećanjem broja djevojaka i žena u znanosti, no Wade to pokušava ostvariti na inovativan i motivirajući način.

“Shvatila sam da se stvari mogu promijeniti samo iznutra,” objašnjava. “Wikipedia je dobar način kako pokrenuti ljude, jer što više čitate o tim senzacionalnim ženama, to ste više inspirirane njihovim osobnim pričama.”

Poruke koje se koriste u kampanjama često djeluju negativno (npr. 9% nije dovoljno), navodi Wade, kritizirajući pritom i neuspješne pokušaje Europske komisije (Science: it’s a girl thing!). Osim toga, u takve kampanje ulažu se ogromne količine novca, no rijetko se provodi evaluacija da vidimo je li ostvaren željeni cilj.

“Ulaže se toliko energije, entuzijazma i novca u različite inicijative kojima je cilj zainteresirati djevojke za znanost. No, rijetke među njima se temelje na dokazima, i malo njih na kraju bude uspješno. Zaista me čudi koliko je sve to skupa neznanstveno,” govori Wade.

Razgovarajući s roditeljima i profesorima te uvidjevši doseg jednostavnog čina postavljanja fotografija na Wikimedia Commons, došla je do zaključka što treba napraviti.

Prvi članak posvetila je Kim Cobb, znanstvenici koja se bavi klimatskim promjenama, a drugi Susan Goldberg, urednici National Geographica. Od tada je napisala više od 200 članaka.

“Želim znanost učiniti boljim mjestom za sve nas koji/e se njome bavimo, a to će se dogoditi kada vrednujemo doprinose svih žena. I djevojke će tada biti osnaženije da se uključe u znanost,” poručuje Wade. The Guardian


Povezano