Objavljeno

Znanost na odjeći za djevojčice

Jennifer Muhm i Malorie Catchpole osnovale su buddingSTEM, liniju odjeće za djevojčice između 18 mjeseci i 8 godina starosti. To je prva modna linija koja djevojčicama umjesto tradicionalnih princeza i cvjetića donosi odjeću s raketama, astronautima, dinosaurima i vlakovima.

„Mi nismo protiv princeza. Nismo protiv ružičaste boje“, kaže Muhm, „samo mislimo da u ponudi za naše curice treba biti više od toga.“

Ideja za kreiranjem linije odjeće nastala je iz vlastitog iskustva tih dviju majki, odnosno iz nezadovoljstva njihovih kćeri, prenosi ABC News. Muhmina kći željela je kostim astronauta za Halloween, ali u katalogu nije bilo djevojčica odjevenih u astronaute. „Ne mogu biti astronautkinja, to je samo za dečke“, razočarano je rekla. Kći Malorie Catchpole voljela je vlakove, ali njena majka uspjela je pronaći uzorak lokomotive jedino na donjem rublju za dječake.

Majke su odlučile same pokrenuti kompaniju za STEM (Science, Technology, Engineering, Math) odjeću za djevojčice, iako nisu imale iskustva s modom. Zašto stati na donjem rublju? U njihovoj će ponudi biti i haljine, tajice, majice. Svoju su ideju objavile na Kickstarteru, gdje je oduševljena javnost prikupila preko 70,000 dolara za inovativne majke.

Trenutno rade na dizajniranju i proizvodnji odjeće te se nadaju otvoriti svoju online trgovinu u srpnju. „Ono oko čega sam najsretnija je ono što smo pokazale svojim kćerkama“, kaže Catchpole.

Uz STEM igračke za djevojčice, odjeća s uzorcima apatosaura, svemira i lokomotiva dobar je korak za borbu protiv diskriminacije u području znanosti i tehnologije koju žene trpe od vrtića do doktorata.

O tome koliko je velika potražnja za nekonvencionalnim igračkama i odjećom za djevojčice svjedoči i munjevito rasprodana LEGO kolekcija sa ženama istraživačicama, te protesti roditelja koji su potakli stvaranje NASA odjeće za djevojčice.

Ovakvo djelovanje ne potiče samo djevojčice i žene da razmišljaju drugačije, nego to čini i za dječake i muškarce. Potiče oba spola na zajedničko odrastanje i edukaciju koja ne tretira znanost kao da ima spol. [D.K.]


Povezano