Objavljeno

Zika virus potaknuo raspravu vjerskih vođa o pobačaju

Prosvjed protiv strogih zakona o pobačaju u El Salvadoru

Brazilska predsjednica Dilma Rousseff prošlog je tjedna od vjerskih lidera u svojoj zemlji zatražila da vjernike/ce aktiviraju u borbi protiv Zika virusa, što je otvorilo novu raspravu o pobačaju koji je u toj zemlji ilegalan u gotovo svim slučajevima.

Predsjednica je kazala kako vjerski lideri imaju mogućnost svoju sljedbu educirati o mogućnostima izbjegavanja zaraze u svojoj zajednici, a kako broj djece rođene s mikrocefalijom raste, ovo je otvorilo raspravu i o mogućnosti dekriminalizacije pobačaja.

Katolici su protiv, anglikanci neodlučni, a baptisti naginju podržavanju prava na izbor majki zaraženih s virusom.

Nacionalna konferencija brazilskih biskupa izjavom je nedavno podržala stav kako niti povećanje broja mikrocefalije ne opravdava pobačaj. No, baptiste s druge strane brine povećanje broja ilegalnih pobačaja.

„Ovo je hitna stvar koju treba raspraviti otvoreno i demokratski. Moramo prije svega uključiti žene na rubovima naših gradova, osobito crne i siromašne žene, jer upravo one pribjegavaju ilegalnim pobačajima. Moramo osnažiti te žene kako bismo čuli i njihove glasove.“, kazao je pastor Joel Zeferino.

Istovremeno dok se rasprava u Brazilu zahuktava, iz Ujedinjenih naroda, svim zemljama Latinske Amerike pogođenima virusom stiže poziv da ženama omoguće pristup kontracepciji i pobačaju. Ovu inicijativu podržala je organizacija Centar za reproduktivna prava iz SAD-a.

„Žene ne mogu snositi sav teret borbe protiv Zika virusa. Slažemo se s UN-om da tamošnje vlade moraju ispuniti međunarodne obveze ljudskih prava te ne mogu bježati od te odgovornosti … Ovo uključuje usvajanje zakona i politika koje bi poštivale i štitile reproduktivna prava žena“, kazao je njihov pravni savjetnik Charles Abbott.

Ponavljamo, savjeti ženama poput onih da izbjegavaju planirati trudnoću sljedećih šest (Kolumbija) ili barem dvije godine (El Salvador), neodgovorni su, osobito ako uzmemo u obzir da je većina trudnoća u toj regiji neplanirana. Upravo zato i organizacija Women on Waves odlučila se aktivirati u toj regiji. [K.J.] Independent/ TheGuardian


Povezano