Objavljeno

Ženska mreža Hrvatske oštro osudila postavljanje plakata akcije 40 dana za život u Vinogradskoj bolnici

Ženska mreža Hrvatske zahtijeva hitno i trajno uklanjanje samostojećeg plakata koji je osvanuo na ginekološkom odjelu u Vinogradskoj bolnici u Zagrebu. Plakat je uz navodno odobrenje šefa ginekološkog odjela postavljen od strane akcije 40 dana za život koja svojim akcijama ispred bolnica pokušava ukazati na ‘nemoralnost’ abortusa.

Podsjećamo, ova je akcija nedavno u svoje korizmeno bdijenje uključila i djecu postavivši im u ruke transparente s porukama poput ‘To čedo stvorilo je Nebo’. Postavljanje plakata na ginekološki odjel u Vinogradskoj bolnici jasan je teror nad ženama i njihovim reproduktivnim pravima, a iz Ženske mreže Hrvatske poručile su kako neće tolerirati ovakav napad na ženska prava.

Objavu koju je Ženska mreža Hrvatske uputila medijima prenosimo u cijelosti: 

„Poštovane, poštovani

Prije nekih sat vremena obaviještene smo o postavljanju samostojećeg plakata,  tzv. roll up bannera, kojim se promovira akcija 40 dana molitve za život. Plakat je postavljen na ginekološkom odjelu u bolnici, u Vinogradskoj. Navodno, uz odobrenje šefa ginekologije, Krunoslava Kune. Podsjećamo da se radi o jednoj u nizu zdravstvenih ustanova ispred koje katolički fundamentalisti u borbi za oduzimanje prava ženama na slobodno odlučivanje o vlastitom tijelu i životu dva puta godišnje provode ovu akciju.

Ne treba posebno naglašavati da je molitva ispred bolnica kao sredstvo psihološkog rata protiv žena teror, no sada se otišlo korak dalje. Javni zdravstveni djelatnik jedne javnozdravstvene ustanove na zapanjujući i nedopustiv način stvorio je uvjete za dodatno psihičko nasilje i zlostavljanje žena. Učinjeno je to unutar samog odjela ginekologije.

Radi se o još jednoj zloupotrebi svjetonazora u javnoj bolnici, u obavljanju državne, a ne crkvene službe. To je u potpunoj suprotnosti sa sekularnim karakterom države koji je ustavna kategorija i isto predstavlja promociju kršenja temeljnih prava žena  Bolnice pripadaju svim građankama i građanima. Ginekologija je odjel čija je primarna funkcija zaštita seksualnog i reproduktivnog zdravlja žena. Pristup zaštiti zdravlja žena ne smije biti ograničen religijskim niti bilo kojim drugim ekonomsko-socijalnim uvjetima. 

U javnoj ustanovi koja je u svojoj osnovi humanitarna ne smiju biti stvoreni uvjeti koji predstavljaju potencijalnu opasnost za zdravlje žena. Postavljanjem propagandnih materijalna ovakvog sadržaja vrši se otvoreno nasilje nad ženama. Zahtijevamo zato hitno i trajno uklanjanje ovog i svih sličnih sadržaja iz javnozdravstvenih ustanova, kao i iz svih drugih javnih tijela i institucija! 

Svjesne smo da kampanja za donošenje novog zakona kojim bi se zabranilo pravo na siguran i dostupan pobačaj prelazi na novu, agresivniju razinu. U trenutku kad biskupi u Poljskoj traže da se apsolutno zabrani pravo na abortus, a žene koje budu uhvaćene da isti čine, pošalju u zatvor radi ubojstva ploda, poručujemo još jednom: NEĆE PROĆI! NAŠOM MATERNICOM I JAJNICIMA NEĆE GOSPODARITI NI, CRKVA NITI DRŽAVA. Svoja prava nikome ne damo!

30 organizacija Ženske mreže Hrvatske“


Povezano