Objavljeno

Žene u Italiji sve teže ostvaruju svoje pravo na prekid trudnoće

Prošli mjesec tisuće žena u Italiji marširalo je pod sloganom “Moje tijelo, moj izbor” kako bi obilježile 40 godina od donošenja povijesnog zakona koji je legalizirao pobačaj u ovoj većinski katoličkoj zemlji.

Nažalost, zakon je postao mrtvo slovo na papiru jer sve veći broj medicinskog osoblja koristi priziv savjesti i tek nekolicina doktora u Italiji obavlja pobačaje. Žene su primorane odlaziti na ilegalne pobačaje, koji sa sobom nose cijeli niz rizika i opasnosti.

Silvana Agatone, predsjednica Udruženja ginekologa za pravo na pobačaj (LAIGA), pojašnjava kako cijela situacija kulminira jačanjem lobija koji demonizira žene koje odluče prekinuti trudnoću, a zagovornici zabrane pobačaja nadaju se povećanju broja priziva savjesti jer smatraju da ženin izbor završava kada je u pitanju začeće.

Službene brojke pokazuju da je postotak liječnika koji koristi priziv savjesti naglo porastao. Ne radi se samo o ginekolozima, već više od pola anesteziologa odbija sudjelovati na bilo koji način u zahvatu. Agatone tvrdi da ostalo osoblje koristi suptilnije načine za sabotiranje pobačaja, poput medicinskih sestara koje ne peru instrumente potrebne za izvođenje operacije i bolničkih vratara koji odbijaju uvesti pacijentice. Žene su sve očajnije i često putuju od grada do grada u potrazi za liječnikom koji bi izveo zahvat, a ako ga ne pronađu odlaze na ilegalan pobačaj.

Vladine statistike procjenjuju da tek oko 60% medicinskih ustanova izvodi pobačaje, a te tvrdnje dolaze u vrijeme jačanja publiciteta organizacija koje se zalažu za zabranu pobačaja, ProVita Onlus i CitizenGo. Agatone kaže da prema zakonu sve ustanove moraju izvoditi pobačaj, a s obzirom na broj priziva na savjest i propagandu organizacija protiv prekidanja trudnoće, prava žena ugrožena su danas više nego ikada prije u zadnjih 40 godina.

Stručnjaci tvrde da se broj priziva savjesti povećava jer ginekolozi koji su protiv pobačaja brže napreduju u talijanskim bolnicama. Irene Donadio, glasnogovornica Međunarodne federacije za planirano roditeljstvo (IPPF), tvrdi da sustav u bolnicama ide na ruku karijerama onih koji odbijaju izvoditi pobačaje, a doktori koji se trude provoditi zakon trpe mobbing i diskriminaciju.

Donadio kaže kako i jačanje populizma pogoduje organizacijama koje ugrožavaju prava žena, pogotovo sada kada je krajnja desnica pobijedila na izborima i ulazi u vladu. Sjeverna Liga bliska je Rusiji i Trumpovoj politici, dijele iste opresivne stavove koji ugrožavaju ženska reproduktivna prava.

Pokret 5 zvijezda vrlo je blizak krajnjoj desnici i iz njihovog programa može se zaključiti da više brinu o tome kako spriječiti cijepljenje djece nego o ženskim pravima, zdravlju i tome kako su tretirane u bolnicama.“

Kampanja organizacije ProVita Onlus

Alessandro Fiore, sin samoprozvanog neofašista i političara Roberta Fiora i glasnogovornik organizacije ProVita Onlus, rekao je da su u Rimu i Genovi postavljeni plakati kao dio velike kampanje protiv pobačaja, a imat će ih priliku vidjeti stanovnici u 100 talijanskih pokrajina.

„Nije istina da legalizacija pobačaja dovodi do smanjenja broja pobačaja. Normalizirati prekid trudnoće u zajedničkoj svijesti naroda i činiti ga pristupačnijim dovodi do povećanja broja zahvata. To se dogodilo u svim državama koje su legalizirale pobačaj, a i u Italiji je zabilježen porast nakon donošenja zakona.“

Fiore je dodao da se nada sve većem broju priziva savjesti i da to nije razlog za brigu. Smatra da je sloboda izbora veliki nesporazum, ne samo kada je riječ o tijelu žene, nego i o djetetu u utrobi čija su prava na život zanemarena. [J.V.] Euronews


Povezano