Objavljeno

Žene očekuju od šefica da budu timske igračice

Još jedna studija o ženskom liderstvu dokazuje ono što je, nažalost, već otkriveno kroz slične znanstvene studije: ljudi negativno doživljavaju žene koje pokazuju iste kvalitete kao i muškarci.

Ekonomski istraživači s Tehničkog sveučilišta u Münchenu (TUM) intervjuirali su sudionike o percepciji i očekivanju u različitim scenarijima liderstva, te zaključili da isto ponašanje od strane muškaraca i žena u istim situacijama, se doživljava na posve različite načine. Ako su zaposlenicima dodijeljeni zadatci u određenim uvjetima, sudionici studije očekivali su bolje rezultate od muškaraca koji su vodili posao.

U drugom scenariju, s gledišta zaposlenika, svi sudionici studije preferirali su lidere koji su dopuštali veći stupanj slobode. Za razliku od muških sudionika studije, međutim, žene su napravile razliku prema spolu šefova – na menadžerice su gledale nepovoljnije nego na muške šefove koji su se ponašali na isti način.

“Još uvijek postoji uvjerenje da muškarci na vodećim pozicijama pokazuju više asertivnosti prema svojim zaposlenicima, izjavila je profesorica Isabell Welpe s TUM-ove Katedre za strategiju i organizaciju. “Čudno je što neki stereotipi koji se vežu uz žene su jači u glavama samih žena, primjerice njihova tendencija da prihvate dominantan stil vođenja samo kod muškaraca.”

Dok je identificiranje predrasuda temeljenih na spolu i istraživanje kako se one manifestiraju, važno područje za društvene znanosti, sve veći broj istraživanja koji ukazuju na izdržljivosti seksizma, ne mijenjaju kulturne stavove i ne potiču žensko vodstvo, smatra Selena Rezvani.

Osvrnuvši se na sličnu studiju, Rezvani kaže: “Ne smatram ovo istraživanje korisnim. Na kraju, takve studije samo koče žene. Ovi podaci ne osvještavaju žene da imaju pravo glasa i da ga koriste. Više od svega, naslovi studija paraliziraju i ušutkavaju ambiciozne žene.” [A.L.] Salon.com…


Povezano