Objavljeno

Žene ne mogu napredovati u klasičnoj glazbi

Jude Kelly

Napredak žena u klasičnoj glazbi onemogućen je čestim predrasudama i nedostatkom volje da se radna politika učini sklonijom obiteljskim obvezama pojedinca/ke, smatra Jude Kelly, umjetnička direktorica Southbank centra, jednog od vodećih britanskih glazbenih centara, koji će u ovoj sezoni predstaviti radove skladateljica Stevie Wishart i Anne Clyne .

„Žene mi i dalje govore o tome kako se susreću s neprijateljski raspoloženim orkestrima, koji ih ponekad namjerno potkopavaju, te da su izvršni direktori često skeptični. Zašto toliko uglednih ljudi propituje ideju da Marin Alsop dirigira posljednju večer Promsa?“, objasnila je Kelly .

Aslop je prva žena kojoj je prepušteno dirigiranje zadnje večeri BBC-jeve ljetne sezone promenadnih koncerta Proms u 118 godina njezinog postojanja. Ona logičan razlog zbog kojeg žene ne bi mogle dirigirati ne vidi, kako kaže, „palica nije teška, jedino je bitno da ste dobar glazbenik/ica“.

Ali većina ne dijeli njezino mišljenje, o čemu svjedoče izjave ruskog dirigenta Vasilija Petrenka: „zgodna cura na dirigentskom podiju znači da glazbenici razmišljaju o drugim stvarima“, zatim, njegovog kolege Yurija Temirkanova: „suština dirigentske struke je snaga. Bit žene je slabost“, te ona Brune Mantovania, voditelja Pariškog konzervatorija koji govori o: „problemu majčinstva“,  također upućujući na to da „ženama nedostaje fizičke snage za posao“.

Direktori orkestara moraju donijeti svjesnu odluku za promicanje ženskih glazbenika, kaže Kelly, „tendencija je muškaraca da podupiru druge, mlađe muškarce, prema kojima razvijaju paternalističke osjećaje. Moramo ih potaknuti da podupiru žene“.

Međutim, ne radi se niti samo o njima, da bi promijenili percepciju dirigiranja kao isključivo “muškog” posla, potreban je zajednički napor glazbenika, publike i medija. [M.M.] The Guardian


Povezano