Objavljeno

Žene na visokim državnim pozicijama (foto)

Svjedoci smo trenda stalnog porasta broja žena na visokim političkim funkcijama u svijetu. Prema podacima objavljenima na web stranici kanadskog sveučilišta Laurier, trenutno devet žena obnaša funkciju predsjednice države, dok ih deset zauzima premijersku poziciju.

Prisutnost nekih država na popisu, poput Finske i Švicarske, uopće ne iznenađuje jer ih se percipira kao države s visokim stupnjem demokracije. U Švicarskoj je do sad četiri predsjednička mandata obnašala žena, dok državu trenutno također vodi žena – Eveline Widmer -Schlumpf. Šri Lanka je od šezdesetih godina pa do danas imala dvije premijerke i predsjednicu, a u državama poput Argentine, Filipina i Irske, žene se od devedesetih pojavljuju na funkciji predsjednica država.

Ipak, pomalo čudi činjenica da su se države poput Kirgistana i Indije našle na popisu. Roza Otunbayeva došla je na vlast u Kirgistanu nakon Travanjske revolucije 2010. godine koja je rezultirala smjenom tadašnjeg predsjednika Bakiyeva, a funkciju je obnašala do 1. prosinca 2011. Indija iznenađuje jer je prema istraživanju Fondacije Thomasa Reutersa ocijenjena kao četvrta najnepoželjnija zemlja za žene zbog učestalosti ženskog feticida, čedomorstva i trgovine ljudima.

Broj članica parlamenta u svijetu također pokazuje trend poboljšanja zastupljenosti žena na pozicijama moći. Za razliku od 2007. godine, kada su žene činile 17,7% ukupnog broja članova u parlamentima u svijetu (i tada je to bilo 50% više negoli deset ranije), 2011. godine čine 19,3%. Hrvatska se po tom pitanju nalazi na 42. mjestu gdje su zastupnice u prošlom sastavu Sabora činile 25%, a u najnovijem 19%.

Statistike pokazuju da broj žena na najutjecajnijim političkim pozicijama raste, što je ujedno i pokazatelj poboljšanja položaja žena u nekad isključivo muškoj sferi, iako mjesta za napredak ima i previše. [K.V.]


Povezano