Objavljeno

Završen 8. Vox Feminae Festival

Posljednji dan 8. Vox Femine Festivala obilježen je aktivističkim i edukativnim radionicama u Trešnjevačkoj kući u Kostelskoj 4. Program su otvorile djevojke iz Hollaback Hrvatska održavši predavanje o definiciji uličnog uznemiravanja.

Barbara Perasović i Marijana Filipović ukazale su na podatke koji govore da Hrvatska ne zaostaje za svjetskim negativnim trendom rodnog uznemiravanja. 

Tinejdžeri koji su posjetili radionice imali su prilike sudjelovati i u simuliranom Forum teatru gdje su odglumili situacije uličnog uznemiravanja, te na taj način osvijestili što znači ulično uznemiravanje, biti uznemiren i kako uznemiravanje spriječiti.

Velika zainteresiranost bila je za javne čitaonice i predavanje na temu Naučite već jedom čitati Ivanu. Autorice programa su književnice i dugogodišnje istraživačice literalnog i privatnog opusa spisateljice Ivane Brlić Mažuranić, Lidija Dujić i Sanja Lovrenčić.

Govorile su o poznatim književnim djelima najpoznatije autorice 19. stoljeća, ali kroz prizmu žene koja je živjela u vrijeme nepokolebljivog patrijarhata.

Analizirajući pisanje Ivane Brlić Mažuranić ukazale su na njene ženske likove kroz koje se može iščitati skrivena poruka vapaja žene za dostojanstvom i pravima. Progovorile su i o razlozima zbog kojih je autoričino samoubojstvo postalo javna tajna.

Glazbena radionica beogradskog Projekt Femix okupila je neafirmirane ženske umjetnice i glazbenice. Bio je to svojevrsni nastavak jučerašnjeg izlaganja, ali se ovaj put prolazilo kroz prezentaciju kojom se želi ohrabriti ženske glazbenice da se prikažu javnosti.

Maša Perunčić i Olga Boškov prezentirale su ideju kroz tri važna segmenta. Prvi je putem glazbenih festivala kojima će ponuditi mogućnost intenzivnijeg nastupa žena ili ženskih bandova, drugi je putem medija kojima će seminarskim radionicama educirati kulturne novinare o sprečavanju općeprihvaćenog seksizma na glazbenoj sceni, i treći kako potaknuti žene na bavljenje glazbenom kritikom.

Nakon poticanja ženskih glazbenica, dvoranu su preuzele strašne žene iz Makedonije. Kreativno predstavljanje organizatorica ženskog festivala u Skopju naziva „Prvo pa žensko“ za čije su pokretanje djevojke iz Tiiiit!Inc-a hrabro krenule u projekt bez ikakve financijske pomoći.

Pokretačice Jana Stardelova, Jana Kocevska i Kristina Lelovac podijelile su iskustva s prisutnima i istaknule kako je u zajedničkom djelovanju sve moguće. U nedostatku ekonomskih resursa djevojke su za promotivne svrhe osmislile kampanju koja se pokazala inovativnom u sferi čitave regije. Žensko mapiranje grada provedeno je i na zagrebačkom primjeru te pokazala kako se vrlo malo ulica u gradovima imenovalo prema ženskim kulturnim i političkim legendama.

Video rad s Ženskog mapiranja grada, u kojemu su sudjelovale Eva i Sara iz benda Žen, Marino i Ivan iz House of Flaminga i Vox Feminae, te Barbara Blasin, autorica Ženskog vodiča po Zagrebu, uskoro će biti objavljen i na VoxFeminae.net portalu.

Društveni program je završio radionicom drag izričaja pod vodstvom organizacije House of Flamingo i razmjenom robe kojom su se posjetitelji pripremili za veliko zatvaranje 8. Vox Feminae Festivala.

Osmi po redu Vox Feminae Festivala zatvoren je velikim koncertom Planningtorock i rRoxymore u Pogonu Jedinstvo! 

Albumi PTR prožeti su elementima electro izričaja, umjetničkog performansa i rodno osviještenih tekstova, a jedan od organizatora Vox Feminae Festivala, Noah Pintarić, rekao je kako je Planingtorock bio logičan izbor za nastup u Zagrebu jer se taj opus savršeno uklapa u ciljeve i programe održanog festivala.

I ove godine Vox Feminae festival educirao je javnost rodno osviještenim programom, pomičući glas strašnih žena. U posljednjih pet dana kroz filmski, glazbeni i društveni program javnost se mogla upoznati sa strašnim ženama koje su bile glasnije nego ikada u ovih osam godina. Uz podršku javnih osoba, medija, volontera, prijatelja_ica i podražavatelja_ica festivala, ove godine se povećao broj posjetitelja i time rodno osviještenih sugrađana_ki.

Ova činjenica nas posebno veseli i daje podastrijeh za iduću godinu kad ćemo vas ponovno informirati, ohrabriti, podržati, zabaviti i razveseliti.

Hvala svima!

VFF Tim


Povezano