Objavljeno

Zastupnici nezadovoljni ‘ženskim’ Odborom za ravnopravnost spolova

Hrvatski sabor u prvim je satima subote imenovao čelnike i članove svojih radnih tijela, nakon 15-satne sjednice na kojoj je potvrđena nova Vlada, a zastupnike je zasmetao ženski sastav Odbora za ravnopravnost spolova.

Na čelu Odbora za ravnopravnost spolova našla se Gordana Sobol (SDP), dok je za njezinu potpredsjednicu izabrana Sanja Putica (HDZ). Ostale članice Odbora su: Margareta Mađerić (HDZ), Ljubica Maksimučuk (HDZ), Marija Budimir (HDZ), Sandra Jakelić (HDZ), Gordana Rusak (HSLS), Ljubica Ambrušec (Most), Ana Komparić Devčić (SDP), Sabina Glasovac (SDP), Sandra Krpan (SDP), Marija Puh (HNS). 

Zastupnici iz klupa na ovo su reagirali pitajući gdje su muškarci, na što je predsjednik Odbora za izbor i imenovanja Franjo Lucić uzvratio, “bit će ih”.

Začudo o rodnoj ravnopravnosti nisu razmišljali kada su na čelo ostalih 18 odbora, koji su svoje predsjednike/ce dobili danas, imenovane samo tri žene.

Predsjednikom Odbora za Ustav imenovan je Robert Podolnjak (Most), Odbora za zakonodavstvo Dražen Bošnjaković (HDZ), Odbora ze europske poslove Gordan Jandroković (HDZ), a za vanjsku politiku Davorin Mlakar (HDZ).

Odbor za obranu vodit će SDP-ov Igor Dragovan, Odbor za financije Goran Marić (HDZ), a Odbor za gospodarstvo Domagoj Ivan Milošević (HDZ).

Na čelu Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina i u ovom sazivu ostaje zastupnik talijanske manjine Furio Radin, dok će Odbor za zdravstvo voditi Mostova zastupnica Ines Strenja Linić.

Ladislav Ilčić (Hrast) vodit će Odbor za obitelj, mlade i sport, a Božo Ljubić (HDZ) Odbor za Hrvate izvan Hrvatske. Na čelu Odbora za ratne veterane je Miodrag Demo (BM 365), odbor za obrazovanje vodit će nezavisna Gordana Rusak, a Odbor za poljoprivredu Branko Hrg (HSS).

Mostova zastupnica Jasna Matulić imenovana je na čelo Odbora za regionalni razvoj, Pero Ćosić (HDZ) na čelo Odbora za pomorstvo, promet i infrastrukturu, SDP-ov Zdravko Ronko vodit će Odbor za predstavke i pritužbe, dok je HDZ-ov Andrija Mikulić predsjednik Odbora za informatizaciju i medije.

Dio čelnih mjesta u odborima, kao i dva mjesta potpredsjednika Sabora namijenjena oporbenim klubovima ostala su nepopunjena jer su na njih predloženi članovi sada već bivše vlade Zorana Milanovića.

Zastupnici/e će se ponovo okupiti u srijedu, a čeka ih rasprava o nizu izvješća koja su ostala neraspravljena u prethodnom sazivu. Predsjednik Sabora Željko Reiner napomenuo je kako sve točke prethodno moraju raspraviti odbori te pozvao njihove čelnike da to učine već u utorak. HINA/tportal


Povezano