Objavljeno

Zašto žene napuštaju visoke akademske krugove?

Curt Rice, potpredsjednica Odjela za istraživanje i razvoj na Sveučilištu u Tromsøu, analizira nedavne izvještaje koji otkrivaju da tek 12% studentica 3. godine doktorskog studija želi akademsku karijeru i upozorava da je opstanak sveučilišta u opasnosti.

Mlade znanstvenice napuštaju akademske krugove u mnogo većem broju nego muškarci jer, tijekom vremena koje provedu kao doktorandice, velik broj žena zaključi (1) da su mnogi aspekti akademske karijere neprivlačni, (2) da su ograničenja s kojima će se susretati nesrazmjerna te (3) da su žrtve koje će morati podnijeti velike.

Muškarci i žene pokazuju radikalno različit razvoj kad je njihova buduće karijera u pitanju. Na početku studiranja 72 posto žena izrazilo je namjeru da odabere karijeru istraživačica, bilo u industriji, bilo u akademskim krugovima te 61% muškaraca.

Do treće godine omjer muškaraca koji planiraju istraživačku karijeru pao je sa 61 posto na 59, a kod žene zabrinjavajuće s 72 posto na prvoj godini na 37 pri završetku studija.

No, ako odvojimo one koji/e žele raditi kao istraživači/ice u industriji od onih koji žele raditi kao akademski istraživači/ice, podaci su poražavajući, tek 12% žena i 21% posto muškaraca vidi akademski svijet kao preferirani izbor.

 

Žene u većem broju nego muškarci vide akademsku karijeru kao iscrpljujuću, usamljeničku i nepotrebno natjecateljsku, a kompetitivnost negativnije pogađa žene nego muškarce.

Veliko žrtvovanje smatraju preduvjetom za uspjeh u akademskom okruženju što dijelom proizlazi iz njihove percepcije uspješnih profesorica kod kojih su doktorandice zamijetile muške karakteristike, poput agresivnosti i kompetitivnosti, kao i da najčešće nemaju djece.

Kao da sve ovo nije dovoljno, doktorandice su imale i jedno iskustvo kroz koje muški kandidati nisu morali proći. Rečeno im je da će se tijekom svoje karijere susretati s problemima jednostavno zbog toga što su žene.

Podaci su dobivani iz doktorata Jessice Lober Newsom iz kemije: ‘Utjecaji na zadržavanje žena‘, provedenog za Centar Ujedinjenog Kraljevstva za obrazovanje žena u znanosti, inženjeringu i tehnologiji (UK Resource Centre for Women in SET) i Kraljevsko društvo kemije (Royal Society of Chemistry). Libela.org…


Povezano