Objavljeno

Godišnje 303 000 umire pri porodu ili zbog komplikacija u trudnoći

Foto: Nithi Anand, Flickr

Najnovije procjene UN-a donose poražavajući podatak: 303 000 žena godišnje umire pri porodu ili zbog komplikacija tijekom trudnoće.

Smrtne slučajeve uglavnom uzrokuju stanja koja su mogla biti spriječena pružanjem primjerene zdravstvene njege tijekom trudnoće ili poroda. Teška krvarenja i infekcije su najčešći uzroci smrti, a među čestim uzrocima su visok krvni tlak, otežani porođaj i pobačaj u nesigurnim uvjetima.

Čak dvije trećine smrtnih slučajeva događa se u supsaharskoj regiji Afrike. U razvijenijim zemljama svijeta na 100 000 poroda bilježi se 12 smrti rodilja, dok je ta brojka u nerazvijenim zemljama veća od 400 smrtnih slučajeva.

Većina smrtnih slučajeva događa se u siromašnijim ruralnim područjima, kilometrima daleko od zdravstvenih ustanova, gdje žene rađaju bez medicinske pomoći, oslanjajući se na pomoć ženskih članova obitelji, ili tradicionalnih pomagačica na porodu. Bez medicinske njege, život majki je u ozbiljnoj opasnosti ako se tijekom trudnoće ili poroda pojave komplikacije.

Skupina koja je u najvećem riziku od smrtnosti pri porođaju su djevojke u adolescentskoj dobi, od 15 do 19 godina. Otežani porod je vrlo čest u ovoj dobi s obzirom na to da se tijelo mlađih djevojaka nije razvilo u potpunosti i nije nužno  spremno na porod. Nema službenih statističkih podataka za djevojke mlađe od 15 godina, no prema nekim istraživanjima 777 000 djece u 2016. godini rodile su djevojčice u dobi između 10 i 14 godina.

U zemljama u razvoju oko 214 milijuna žena i djevojaka u dobi od 15 do 49 godina nema pristup suvremenim oblicima kontracepcije (ili im njihovi partneri i lokalne zajednice ne dozvoljavaju da ih koriste). Mnoge zemlje dozvoljavaju pobačaj samo u slučaju kad je majčin život u opasnosti, a u nekim zemljama još uvijek je na snazi potpuna zabrana pobačaja, pa su mnoge žene prisiljene potražiti rješenje u ilegalnim pobačajima, često u opasnim uvjetima. Procjena Svjetske zdravstvene organizacije jest da je 13% smrtnih slučajeva majki posljedica neispravno izvedenih ilegalnih pobačaja.

Potpuna prevencija  smrtnosti majki iziskuje političku volju i više novčanih ulaganja u zdravstveni sustav. Potrebno je više stručnog osoblja i više zdravstvenih ustanova koje mogu omogućiti sigurne asistirane porođaje, ali trenutno dugoročnih ulaganja u zemljama u razvoju nema i zato je proces opadanja stopa smrtnosti pri porodu gotovo zaustavljen. [J.L.] The Guardian


Povezano