Objavljeno

Zašto ‘ne znači ne’ nije (dobro i) dovoljno?

Laura Anne Stuart, koja se više od desetljeća bavi prevencijom seksualnog nasilja, poručuje kako je vrijeme da prevladamo fraze poput ‘ne znači ne’ i ‘budi muško’!

Naime, govor potpredsjednika Joe Bidena na forumu Taking Action: How Men Can Stop Violence Against Women održanog u Ohiu, Illinois potaknuo ju je na reakciju u kojoj iznosi stajalište zašto je paradoks morati reći ne i kako konstrukt muškosti loše utječe na žene, ali i na muškarce.

Stuart (čije savjete vezane uz seks možete čitati ovdje) smatra da, ako se konačno ne odmaknemo od retorike ‘ne znači ne’ i ‘budi muško’, ne možemo istinski uključiti muškarce u borbu protiv seksualnog nasilja nad ženama. Takve fraze samo učvršćuju rodne norme u društvu u kojem se žene smatraju ranjivima i osjetljivima, a muškarci njihovim zaštitnicima. Budi muško, budi snažan i dominantan, ne pokazuj emocije i uvijek budi spreman na seks.

Paradoks je da, ističe Stuart, osim što postoje muškarci koji zaista odbijanje seksa protumače kao pristanak, uopće ne bi trebalo doći do situacije u kojoj žena mora reći ne. To podrazumijeva da su muškarci “zvijeri kojima mora biti naređeno da se zaustave, poput psima.”

Učiti muškarce komunikacijskim vještinama koje će dovesti do sretnog `da` je produktivnije nego im narediti da poštuju `ne`, pogotovo jer nisu sve žrtve seksualnog nasilja usmeno rekle ne u trenutku napada.

Zato Stuart predlaže odmak od rodnih normi koje čine muškarca dominantnim nad ženom i predlaže učenje ispravnog pristupa seksu, odnosno komunikaciji s njihovom partnericom u kojoj će saznati njihove želje.

Laura Anne Stuart smatra da postojanost seksualnog nasilja u Americi uvelike ima veze s rigidnim, stereotipnim rodnim normama. Studije su pokazale da ljudi koji se s njima slažu, vjerojatnije će prihvatiti i seksualno nasilje. Zato je vrijeme da odbacimo rodne norme i fraze koje ih učvršćuju i stvorimo okolinu u kojoj će prethodna komunikacijom s partnericom zamijeniti dominaciju muškarca i biti pravi način prevencije nasilja nad ženama. [A.L.]


Povezano