Objavljeno

Zagrepčanka Nina Rac montirala je najbolji kratki animirani film 69. BAFTA-e

Nina Rac rođena je u Zagrebu gdje je prvo završila FER, a potom i montažu na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. Trenutno živi, radi i školuje se u Londonu.

Prošlog vikenda u Londonu su dodijeljene nagrade Britanske akademije filmske i televizijske umjetnosti, a najboljim kratkometražnim animiranim filmom proglašen je ‘Edmond‘, na kojem je radila i Zagrepčanka Nina Rac. Režiju, scenarij i 2D crtanu animaciju filma potpisuje Nizozemka Nina Gantz, dok je Nina Rac bila zadužena za montažu.

„Film je nastao kao završni projekt na NFTS–u (National Film and Television School). Nina Gantz je započela s idejom da napravi film o, kako ona kaže, ‘onom osjećaju kada nekoga toliko voliš da bi ga najradije malo gricnuo’. Nagradi se nismo nadali jer je s nama u kategoriji bio i kratki film Richarda Williamsa, koji je majstor crtane animacije i čiji je film ‘Prologue‘ ove godine nominiran za Oscara. Dojmovi su naravno sjajni, vrlo je motivirajuće kada film na kojem si radio dobije priznanje i kada znaš da će biti gledan“, kaže Nina Rac.

Uz Ninu Gantz i Ninu Rac na filmu su radili i producentica Emilie Jouffroy, direktor fotografije Ian Forbes, dizajnerica seta Laura Mickiewicz, glavni 3D stop motion animator Adam M Watts, te glavni 2D crtani animatori Nina Gantz i Terri Matthews. Oblikovanje zvuka potpisuje Rob Turner, skladatelj je Terence Dunn, a supervizor vizalnih efekata Felipe Olid Guerrero.

Film ‘Edmond‘ ljubavna je priča o preispitivanju vlastitih želja, a nedavno je na Sundance Film Festivalu osvojio nagradu žirija za najbolji animirani film.

Nina Rac rođena je u Zagrebu gdje je prvo završila FER, a potom i montažu na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. Živi, radi i školuje se u Londonu. Radila je na desetak filmova, među kojima i na montaži filma Mrzim te redateljice Lane Kosovac. HAVC


Povezano